För att anpassa ett spö efter de önskemål man har så behöver man inte alltid kontakta ett proffs. Det går att göra en hel del själv men man får räkna med att det syns att man gjort det själv. Jag har ett St Croix Legend Tournament Bass Swimbait som jag verkligen älskar. Jag använde det till det mesta inom gäddfisket, gummibeten upp till runt 150 gram är inga problem. Allting är väldigt nätt på det, ringar, rullfäste, kork, ja allt. Ett vanligt problem med dessa spön är de är gjorde för sötvatten och ringarna till rullfästet har en tendens att oxidera och med det svälla. Så var det även på mitt spö och ringarna som håller fast rullfästet går delvis in under rullfästet som är tvådelat. Detta gjorde att ringen hade spräckt rullfästet inifrån.

Metallringarna är i riktigt tråkigt skick

Här ser man att rullfästet är spräckt vid triggern

Jag hade då tre val. Det första var att fortsätta fiska med spöet tills det helt packade ihop även om det kändes lite svajigt. Det andra valet var att låta något proffs som True Custom Rods fixa det åt mig. Det tredje alternativet var att fixa det själv. Mitt val landade på sista alternativet. Det fick bära eller brista. Det är alltid kul med lite vinterprojekt.

Innan jag börjar att berätta hur jag gick till väga så vill jag friskriva mig genom att säga att jag har ingen koll på detta egentligen. Det finns förmodligen massor av bättre tillvägagångssätt än de jag gjorde och detta är en ren och skär redneck-renovering. Jag hade inga förväntningar på att det inte skulle synas att det var hemmagjort, jag ville bara att det skulle fungera. Mina förkunskaper i området var att jag förlängt handtaget på ett annat spö samt bytt en spöring. Den största hjälpen hade jag av Youtube och en vän med betydligt mer kunskap inom området än jag, som jag störde stup i kvarten (tack Alex!).

Vad ville jag uppnå?
Det främsta syftet var att byta rullfästet som var trasigt. När jag ändå skulle göra det så tänkte jag att jag kunde förlänga spöet eller snarare bakhandtaget något. Allting framför rullfästet skulle få sitta kvar. Ett problem med detta är att när man bygger spön från grunden så bygger man bakifrån och fram. Främst för att spön är koniska och bredast längst ned. Så kunde jag inte göra pga ringarna som satt kvar, jag var tvungen att bygga från fel håll. Ytterdimensionen på klingan längst ned var ca 13,8 mm och i framkant av rullfästet var den 13,5 mm. Ingen gigantisk skillnad utan kändes hanterbart.

Rivningen

När man väl bestämt sig så är det bara att börja riva även om det skär i hjärtat, efter det finns det ingen återvändo. Här är det viktigt att vara superförsiktig och använda rätt tillvägagångssätt. Jag var inte försiktig, använde inte rätt verktyg men fixade det ändå. Skadade jag klingan något? Ingen kommentar. Korken, gammal epoxy och tråd var lätt att få bort, jag använde en jägarkniv. Som sagt inte det mest optimala kanske. Krage/ringar i metall som sitter ihop med rullfästet samt själva rullfästet var krångligare. Här använde jag en bågsåg för att först såga ett spår så långt jag vågade och sedan använda en spårmejsel i det sågade spåret för att bryta lite. Det gick hyfsat bra, speciellt om man tar det lugnt och försiktigt. Sen avlägsnade jag epoxy-rester och färg med ett fint sandpapper så att klingan blev skapligt ren och fin.

Delar av det gamla rullfästet

Klingan är rensad

Planeringen

Här gäller det att förbereda samtliga delar och planera i vilken ordningen du vill eller behöver montera dom. Jag ville ha split grip samt klä hela bakhandtaget med ett stycke "powergrip" krympslang. Det främre handtaget skulle sticka in lite i rullfästet så att rullfästet skulle dölja krympslang-slutet och göra att jag inte skulle ha någon synlig skarv. Främre delen av rullfästet skulle döljas med en plastring/krage och framför den vill jag ha lite krympslang.

Monteringen

Allt som limmades på plats nedan, limmades med vanligt tvåkomponents fem-minuters epoxy.

Rullfästet
Pga utrymmesbristen på spöet så var jag tvungen att montera rullfästet först. Innerdimensionen på det var större än ytterdimensionen på spöet, 18mm mot 13,5 mm. Vanligtvis så bygger man upp rullfästet genom att bara linda några varv vanlig maskeringstejp runt klingan tills det sitter fint. Problemet med rullfästet jag valde, Fuji PLS, var att det hade ett hål i sig för klingan. “Touch blank” och allt vad det heter. Det gjorde allt mycket mer komplicerat tills jag fick tipset om att använda en hylsa av valfritt material. I mitt fall plundrade jag ett metspö och valde en bit med rätt dimension för att passa i rullfästet hyfsat tight. Sen byggde jag upp den hylsan med några få varv maskeringstejp runt klingan. Jag kapade även gängorna på rullfästet något för att få ett kompaktare utseende. Bra tips här är att tejpa gängorna på rullfästet innan du limmar fast det för att undvika lim i gängorna. Framför rullfästet satte jag en plastring för att dölja kanten på hylsa och rullfäste. Innan rullfästet limmades på plats så trädde jag på en bit krympslang för att dölja reporna vid rivningen samt ge något av ett framhandtag.

Rullfäste med hylsa, här ser man att gängorna är lite onödigt långa.

Kapat rullfäste, mer än tillräckligt med gänga kvar

Glasfiberhylsa för rullfästet på plats, och tejpade gängor för att förhindra lim i dessa

Förlängningen
Bakhandtaget var 35 cm långt från slut fram till rullfästet som original. Jag ville ha det ungefär 10 cm längre. Tycker 40-45 cm är precis lagom. Återigen så använde jag samma plundrade metspö som till hylsan för rullfästet. Hittar en bit som passar att sticka in i klingan och kapar till den så att 10-15 cm sticker in och 10 cm sticker ut. Runt denna förlängning lindar jag maskeringstejp på den del som sticks in i klingan. Jag vill att hela biten som sticker in i spöet ska ligga mot och stötta och metspöet är mycket mer konisk än klingan. Sen limmas det på plats.

Förlängningsbiten

Handtagen och krympslangen
Jag valde split grip och själva handtagen för detta skulle döljas av krympslang. Så materialet spelade inte så stort val. Mitt val föll på EVA-foam. Dessa kortade jag av så att de blev som jag ville samt slipades ned till den form jag ville ha. Det bakre handtaget blev lite längre än vad jag estetiskt hade velat men jag ville dra det över skarven där förlängningen var. Ytterdimensionen på handtagen blev något mindre än vad jag hade velat. Anledningen till det var att krympslangen jag skulle använda hade en krampförmåga på 30-50%. Då den dels skulle sitta åt på handtagen men även sömlöst på klingan så behövde den gå att krympa till minst 13,5 mm. Jag testade att krympa en slang med dimensionen 30mm men fick ned den till kanske 14-14,5mm. Inte tillräckligt alltså. 25mm krympslang funkade dock men det innebar att jag var tvungen att ha EVA-handtagen max 23-24mm i diameter. Det gjorde inte så mycket mer än att det blev en liten liten kant mot rullfästet som hade en större diameter. Det lite krångliga här var att bestämma ordningen då jag ville föra in det främre handtaget med krympslangen i rullfästet. Jag trädde på båda handtagen, limmade fast det bakre. Trädde på krympslangen. Krympte den i framkant på det främre handtaget. Hade på lim på klingan och förde fram handtaget med krympslang på plats.

Det främre handtagen som ska sticka in i rullfästet

Närbild på det bakre handtaget

Plugg och krympning
Krympslangen krymptes framifrån och bak med hjälp av en värmepicka. Det gick bra, men man får vara lite försiktig. Läste att det skulle funka med hårtork men då jag verkligen behövde krympa max så behövde jag en bra värmekälla. Jag upplevde inte att krympslangen krympte på längden märkbart, bara på bredden eller hur man ska säga. När jag kom till slutet så stoppade jag i en gummiplugg i klingan och innanför krympslangen. Här blev det lite stökigt. Jag fick lite överskott av limmet när jag stoppade i pluggen men kom inte åt att torka bort det så jag bestämde mig för att krympa slangen över pluggen direkt. Sen skulle jag snygga till det men gummit var lite för varmt när jag skar i det så det blev lite hackigt men ändå ok. Inget jag direkt har sett på ett proffsbyggt spö men nu är ju inte det här ett heller. Funderar på om jag ska försöka snygga till det genom att smältvärma gummit eller sätta på en utanpåliggande gummibutt men tror jag skippar det. Jag tycker det blev tillräckligt bra.

Bakre handtag med gummipluggen som sedan kommer inkapslas av krympslangen

Kostnaden förutom arbetstid och åtgång av sandpapper blev ungefär 550 kr fördelade enligt nedan. Krympslangen var ca 1,5 m lång och EVA-materialet ca 60 cm så det räcker till fler spön om det skulle bli aktuellt.

  • Rullfäste, Fuji PLS ca 120 kr
  • Gummiplugg till butten ca 8 kr
  • Krympslang ca 100 kr
  • EVA-material ca 100 kr
  • Plastkrage för rullfästets framsida ca 25 kr
  • Epoxy-lim 25 ml, 129 kr
  • Metspö, 90 kr

Det finns mängder av sidor på nätet men några som har mycket är dessa. Ju närmare Sverige och EU du hittar prylarna du behöver, desto billigare.
Hilevel [SV]
Guides n blanks [UK]
Mudhole.com [USA]

Resultatet

Jag är nöjd med resultatet. Det krävs lite tid och planering, perfekt att pyssla med på vintern när man ändå inte kan fiska men vill pyssla med fiskeprylarna. Målet var främst att ha ett fungerande spö igen och med det kanske uppgradera några saker rent funktionsmässigt och det tycker jag att jag lyckats med. Jag har varit och provkastat med spöet och även om det är lite nervöst så verkar allt hålla, åtminstone till en början.

Detalj rullfäste med kortad gänga.

Hålet i rullfästet för att ge kontakt med klingan

Spöslutet med en omsluten gummiplugg och tillskuren krympslang. Lite rufft, inget konstverk men funkar.

Det bakre EVA-handtaget

Spöbygget i sin helhet

Det främre EVA-handtaget och övergången till rullfästet

Närbild på trigger och övergång rullfäste-handtag. Något tunnare handtag än vad det kanske kunde ha varit men inget som känns, speciellt inte då det är en "palmad" trigger.

Spöbygget i sin helhet. Framifrån och bak, krympslang – ring – distanstub + rullfäste – EVA – krympslang – EVA – gummiplugg

Detalj på rullfäste och ring/krage

Främre delen av bygget. Spöet har som original inget handtag framför rullfästet. Klingan blev repad när jag rev bort det gamla och enklaste lösningen att dölja detta var att sätta på krympslang och på så sätt få en greppvänlig yta här framme.