Jag har haft ekolod på mina båtar som jag fiskat med länge. Jag kanske inte har funderat speciellt mycket på hur de faktiskt fungerar, utan nöjt mig med att den visar hur djupt det är, att jag tror jag vet vad det är för botten och om man har fisk under båten. Bra så helt enkelt. Nu kanske inte mitt fiske har ställt extrema krav på att förstå ekolodet men om man havsfiskar eller prickskjuter gös så är det desto viktigare.
Under två kvällar så har jag varit på ekolodskurs med Bo Hall. Det han inte vet eller kan om ekolod kan ingen annan, typ så. Han har en ny bok på väg som heter "Ekolodsboken" och kommer att vara ansvarig på havsfisketorget under Sportfiskemässan i Jönköping, där även boken kommer att lanseras. Jag kommer inte kunna återberätta det han gick igenom på kursen utan jag tror verkligen det behövdes två kvällar för att banka in vissa saker, men ett mantra var "tro inte på vad du ser", vilket man kanske tycker är lite konstigt då det är just det många vill göra med ett ekolod. Jag ska göra ett litet försök att ta upp några saker som vi pratade på kursen, även om jag inte behärskar ämnet speciellt bra. Så jag rekommenderar dock alla att spana in hans bok på Sportfiskemässan om man vill lära sig mer och förstå hur ett ekolod fungerar.
Under kursen så trycker Bo på hur viktig givaren är, en del som många inte har så bra koll på. Olika givare kan ha väldigt olika egenskaper och placeringen är viktig så jag lovade mig själv att lära mig mer om min givare. Samt att eventuellt byta ut den, en sådan givare som jag har blir gradvis sämre ju äldre den blir och har väl en livslängd på 5-7 år beroende på hur mycket man använder den.
Ekolodskonen var kanske det som vi pratade mest om och det var är krångligast att förstå. Vad är det som egentligen visas på skärmen? Vilket gradantal man har på konen och vilket djup man fiskar på avgör hur stor yta i som ditt ekolod visar just nu. Har du en 60-gradig kon och fiskar på tio meter så är sökområdet 11,5 meter i diameter på botten. Det betyder det som syns i ditt realtidsfönster kan vara åt vilket håll som helst inom en radie på ca fem meter från din givare om det håller sig nära botten. Har du en 6-gradig kon så är samma sökområde en meter på 10 meter. Viss skillnad.
En bred kon gör det lättare att hitta fisk men det är svårare att veta exakt var den är, ett "problem" med en bred kon är om bottnen är väldigt kuperad så kanske inte konen kommer ned i hålor och kommer inte visa de ytorna på ekolodet. För ekolodet visar ju det grundaste djupet i konen till givaren. Alltså har du en stor sten i konen så kommer ekolodet visa djupet till stenen och inte det som är bredvid eller djupare än den så länge stenen är i konen. Det blir en död zon i lodet.
Samma sak med hur fiskar porträtteras på ett lod. De är ofta bågar men även så har jag ofta sett att fisken ser ut att stiga när du kör mot den. Men det stämmer oftast inte, anledningen till detta är fiskens placering i konen. Har man en bred kon så kan fisken vara 12 meter från givaren när den är i framkant av konen, alltså t ex precis framför båten. När man sedan passerar rakt över den så kan avståndet mellan fisken och givaren vara 10 meter då det är rakt ned och inte längre diagonalt. Då fisken varit i konen hela tiden så har djupet till fisken minskat med två meter, alltså så ser fisken ut att ha stigit två meter men den har hela tiden varit på samma djup. När man sedan passerar fisken och den försvinner ut mot konens periferi så kommer avståndet öka igen. Beroende på hur snabbt man åker och hur snabb bildframmatning man har så blir det bågar eller så ser fisken ut att stiga. Det betyder också att om man ska prickskjuta på t ex en gös så riskerar man att släppa två meter djupare än vad fisken egentligen är.
Under kvällarna så var det mycket exempel med vad som är under båten och vad som som faktiskt visas på skärmen. Jag tror det var rätt nödvändigt för att verkligen förstå hur systemet fungerar, eller förstå bättre hur det fungerar åtminstone. Det var även en hel del andra små och stora detaljer som vi gick igenom. Väldigt lärorikt och intressant.
Det kanske mest revolutionerande för min del som Bo berättade var att hård botten visades hög på lodet och mjuk botten var tunn/låg. Alltså tvärtemot vad jag precis alltid har trott. Är botten ett tunt streck så är den hård. Icke säger Bo Hall och övertygade mig om detta under dessa dagar.
Vill du bli övertygad själv, ta ett snack med Bo Hall på mässan och kolla in hans nya bok eller ännu bättre, gå kursen om du har möjlighet.
Lämna ett svar