Under påskhelgen så var det dags för årets första fiskeresa, den var planerad sedan länge och vädret inför resan kändes helt ok. Våren hade dragit ut på tiden och det var fortfarande relativt kallt vilket borde ha gjort att leken inte ännu kommit igång. Vi var sex gubbar, två båtar, en stuga och nästan fyra fiskedagar.

Vi anlände kvällen innan första fiskedagen och installerade oss i stugan och förberedda så det var bara att rampa i och börja fiska första dagen. Årets första fiskedag är alltid lite lurig, dels vad det gäller hur mycket kläder man ska ha på sig men kanske främst att försöka förstå vart fisken står. Men man är alltid jäkligt laddad.

Fisket var trögare än vi trodde det skulle vara, kanske var det den kalla temperaturen och den nordliga vinden som spelade in. Kanske var det något annat. Vi pratade med lite folk vid rampen och det verkade vara en ganska samlad bild av fisket, rätt trögt även om det kom upp några bättre fiskar. För min egen del så var första dagen den bästa, jag tog fyra gäddor, med en 95 cm i bra kondition på topp och några strax därunder.

Kommande dagar så var det trögare, dag två så hade vinden mojnat något och vi kom längre ut. Inga kontakter alls tills Jimmy i min båt fick en fisk. När Jimmy och Rickard håller på med avkrokning så dyker det upp ett följe bakom mitt bete nån meter från båten, jag hinner säga "följe" och göra ett spinnstopp innan det gäddan bestämde sig för att gå till attack och det blev väldigt livligt med två gäddor i båten efter att inte ha haft någon kontakt. Jimmys mätte 93 cm och min 105 cm. Efter det hände det inget mer denna dag.

Tredje dagen testade vi ett nytt område, där Rickard tidigt tog en fisk. Vi hade även fler synliga följen, jag tappade en fiske och landade en på vårt andra stopp. Det kändes bra, men sen hände det inte så mycket mer. Vi såg fisk som följde men som inte ville ta. Mot slutet av dagen lyckades Jimmy i den andra båten ta en 90 cm fisk och strax efter det så dog vinden ut helt och det blev mer eller mindre stiltje.

Stiltjen höll i sig även sista dagen som var en halvdag för oss. Det var plattvatten och väldigt klart i vattnet. Kul på ett sätt att se alla grynnor och annat som man fiskat på, men någon fisk såg vi inte denna dag. Vi avbröt strax efter lunch för att åka hemåt och komma hem i skaplig tid.

Detta var första gången som jag hade med mig min lite större mat-termos från Yeti. Den funkade fint och rymde ganska lätt lunch till tre personer med sina 1,9 liter. En fadäs från min sida var dock att jag glömde lunchen i stugan en dag, men hade med mig alla tillbehör. Som tur var så blev jag inte kölhalad och vi klarade oss på fika och lite annat som vi hade med oss den dagen. Annars så åt vi ravioli, ärtsoppa och korv med bröd. Termosen skötte sig exemplariskt när det gällde varmhållning och rymlighet. 16 korvar var inget problem att få plats med samtidigt.

Maten i stugan gick inte heller av för hackor, vi hade två middagar var per båtlag och det lagades finfin mat – högrevsgryta, färsbiffar, lasagne och korv stroganoff. Till detta så hade Jimmy H lagt in sill som vi åt en dag, det fanns hemkryddad snaps och Erik hade även med sig öl som han bryggt själv. Det var fint för återhämtningen efter att ha varit en dag på vattnet och i blåsten.

Så för att summera, det var en trevlig fiskeresa utan några större fadäser. Vi gjorde vad vi kunde med de förhållanden vi hade och för min del var det ändå en ok resa resultatmässigt, fisk varje dag förutom sista och hyfsade storlekar. Jag tror det som oftast var vår timing som var lite off men det kunde vi inte göra så mycket åt när vi väl var på plats. Många skratt, mycket frisk luft och många kast blev det i alla fall. Nya tag nästa gång!

Stökigt väder i början
Min första fisk för året, väldigt fina proportioner på henne. Rund och go, 95 cm lång. Hade hon istället varit 105 eller längre så hade vikten börjat bli intressant.
Kalla nätter med frost på morgonen.
Fantastisk teckning på denna gädda
Jimmy och Rickard kämpar på
Ärtsoppa med extra skinka serverad i en Yeti 1/2 gallon Rambler
Lunch och vila i en lävik
Jimmy tar en micropaus under transport
Stadig frukost
När en utkik inte är tillräckligt
Min längsta fisk, 105 cm. Ganska slank dock.
Tredje dagen tog Jimmy längst fisk, då tog han över ledarkepsen för dagen.
På eftermiddagen tredje dagen så dog vinden plötsligt.
Tredje dagens första gädda tagen av Rickard på en Scout Swim
Helt stiltje den sista dagen