För 14 år sedan lanserades den för första gången, ett bete som David Lundqvist var med och tog fram. Ett bete som vad jag minns aldrig riktigt slog, åtminstone inte om man jämför med Buster jerk. Kanske var det lite för svårfiskat, kanske var det lite för oregelbundet för att gemene fiskare skulle begripa sig på det. Men fisk fångade det.

Men är det egentligen ett jerkbait? Savage gear själva kallar det ett stickbait, men jag är ganska säker på att de ursprungligen marknadsförde det som ett jerkbait. I vilket fall så fastnade inte jag personligen riktigt för Freestylern när den kom, jag höll Deviatorn högre, lite lättare, lite mer lättfiskat, gick lite grundare och så det viktigaste - jag hade den i färgen "red tiger". Den färg som gällde på den tiden i Stockholms skärgård. Men Freestylern växte med tiden, den krävde lite inkörning bara då inte var så förutsägbar som Buster jerk. Vilket förmodligen är bra för fisken, men svårare för människan.

Men nu är Freestylern alltså tillbaka och kanske kommer dess storhet att uppskattas bredare denna gånge. Den kommer i tre storlekar och i sex färger, samtliga sakta sjunkande:

  • 11cm och 28 gram
  • 13 cm och 48 gram
  • 16 cm och 85 gram

Jag vill minnas att den stora när den kom var 17 cm och 100 gram när den ursprungligen kom, vilket då var rätt mycket har jag för mig. Men nu är alltså den största varianten lite mindre. 13 cm har funnits förut men aldrig någon 11 cm som alltså kan passa fint till abborrfisket. Snart i butik!