Det finns fighter som inte är värda att ta, detta är nog en typisk sådan. Det är dock något jag har stört mig rätt länge på, men har knutit näven i fickan och gått vidare, tills idag. Häng med i denna nördiga djupdykning i fot, tum, cm, decimaltecken och primtecken!
Om man ska köpa ett spö så kan det vara lite krångligt att faktiskt veta hur långt det är om man läser på nätet hos butiker. Jag tror att anledningen till detta är att man av någon anledning som tillverkare anger spölängder i fot och tum, även om de endast är för den svenska marknaden. Vi svenskar är inte är inte så vana med dessa mått på samma sätt som vi inte har koll på vikt i pounds och ounces.
De flest spölängder anges huvudsakligen i fot och tum. För fot så är tecknet "primtecknet" ' och för tum så är det "dubbelprimtecknet" " . 1 fot är 30,48 cm består av 12 tum som är 2,54 cm. Alltså 30,48/12 = 2,54 mm. Historiskt så har fot och tum varit olika längder i olika delar av världen men inte längre.
- 1 fot = 12 tum = 30,48 cm
- 1 tum = 1/12 fot = 2,54 cm
Så ett spö som är 7'9" långt, är alltså 7 fot (7 x 30,48 cm = 213,36 cm) och 9 tum (9 x 2,54 cm = 22,86 cm). Totalt i cm blir det 236,22 cm enligt specifikationen. Lite rörigt men inte jättekomplicerat. I butiker så kan man se variationer på hur man skriver detta, något som gör att längden rent tekniskt blir en annan. Det vanligaste felet är att att man gör om 7'9", alltså 7 fot och 9 tum till 7,9 fot. Ett spö som då egentligen är 236 cm långt benämns som 7,9x30,48 = 240,7 cm. Om cm finns angivet från tillverkaren så anges oftast det, vilket förtydligar saker, men jag har även sett när butiker själva räknar ut cm och då felaktigt använder 7,9 istället för 7 fot 9 tum. Detta är ju som sagt rätt petigt och några enstaka cm hit eller dit på ett spö gör kanske inte så mycket, men rätt ska vara rätt, allt annat är slarv.
En förtydling här, detta gäller specen, det är inte alltid att den överrensstämmer med den faktiska längden på spöet från tillverkaren. Men nu fokuserar vi på hur man skriver ut längden.
Om vi ska ta ett par exempel från verkligheten så kan vi börja med Abu Fantasista Beast som är ett tydligt exempel. Meningen är inte att hänga ut någon enstaka butik eller tillverkare utan visa att detta är ett generellt problem. Enligt pressutskick från Abu så är specen följande för två av modellerna för denna lite äldre spöserie:
Modell | Pris | Längd | Kastvikt |
---|---|---|---|
Fantasista Beast 792 | 2999:- | 7'9"-236 cm | -100 g |
Fantasista Beast 862 | 3499:- | 8'6"-259 cm | -150 g |
Längd i fot och tum överrensstämmer med längden i cm. Om vi då tittar på lite olika butiker som har eller har haft dessa spön hur det ser ut.
Här har vi då det kanske vanligaste felet, 8,6 fot som är 262 cm istället för 8 fot och 6 tum. Men längre ned på produktsidan i detaljerna kan man hitta 260 cm längd, vilket är nära sanningen som är 259 cm men inte rätt om man ska tro specen.
Ett annat exempel med lite variation, här har man gjort om primtecknet till ett komma och behållit dubbelprimtecknet för tum. Så det står alltså 7,9 tum vilket är 20 cm. Vilket jag inte tror någon tror att spöet är av misstag. Ingenstans på produktsidan längden i cm på spöet.
Här har det blivit ännu mer fel, man har både angett längden fel i fot och i cm. Men det är det är samma längd, dock fel. Skulle alltså vara 7'9" och 236 cm.
Det är nästan mer en regel än ett undantag att längden skrivs i fel format för fot och tum. Om man börjar göra om längder i fot och tum till decimaltal så kan det bli riktigt knasigt. Då det går 12 tum på en fot så kan ett spö vara t ex 6'10" långt som Bite of Bleaks multi perch som är just det. Om man här gör missen att skriva det som 6,10 fot så betyder det ju 6,1 i decimalform då decimaltal just jobbar med tiotal. Vips så har man gjort ett spö som egentligen är 208 cm till 185 cm.
Här är ett faktiskt exempel på det i en butik, det står ju egentligen 6,1 tum, men det tror jag ingen tror däremot så är det kanske inte osannolikt att man tror att det är 6'1" när det egentligen är 6'10". Det är en diff på 23 cm. Ingenstans på den produktsidan står den riktiga längden i cm eller i något annat längdmått heller för den delen.
Här är en annan butik, det är ju tekniskt lika fel då 6,10 fot blir 6,1 fot om man använder decimalform. Men här har man ändå kvar nollan i texten vilket gör att det är mindre sannolikt att missta sig. Just på denna produktsida kan man i beskrivningen läsa följande:
Vilket både är upplysande och lite motsägande. Man är tydlig med att förklara att ' betyder fot och hur långt det är i cm, toppen! Men så använder man inte det i längden själva. Längden finns ju dock i cm men 205 cm, det är ju knappa 6'9". Det är lika bra man kollar hos Bite of Bleak vad det egentligen är:
Okej, vänta nu lite, här har man också angivit ett decimaltal, men med punkt som är standard som decimaltecken i bland annat USA men inte i Sverige. Så här står det alltså 6.10 som blir 6,1 tum om man ska översätta det, ingen längd i centimeter förekommer.
Uppdatering: för att visa att Bite of Bleak inte är ensamma på produktsidan med detta misstag kommer här ytterligare några exempel. Men det finns säkerligen många fler.
Det här är från CWC:s 2020 katalog där har man ganska genomgående i text skrivit längden in decimalform, alltså 7,4 fot men vid bilderna har man skrivit rätt, som är 7 fot och 4 tum.
Det här är från Westin egna produktsida, där har man gjort om fot till tum, så spöet som är 8 fot benämns som 8 tum, slarv eller för att man inte har koll på vilket primtecken som används till vilket. Men vad som är kanske värre är att man genomgående verkar ha avrundat fot till 30 cm så att spöet som är 8 fot översätts till 240 cm, när längden i cm egenligen borde vara 243,8 cm. Så hur långt är det egentligen då?
Så slutsatsen är att det verkar inte helt lätt att få detta rätt, inte hos butiker och inte alltid hos tillverkare eller distributörer heller. Jag tror inte detta orsakar speciellt stor skada. I de allra flesta fallen förstår man nog som vad som menas, och skadan är snarare att det ser slarvigt ut och att man gärna vill dubbelkolla specen. Störst förvirring kanske det blir hos de som inte har köpt så många spön och har sett detta. Som svenskar är vi generellt rätt ovana med tum och fot och att det går tolv tum på en fot skulle jag vilja påstå.
Kanske är något distributören borde se över och istället kommunicera längden i cm. Abu har angett båda måtten på sina produktblad och jag tror man bara har cm på svenska produktbladet för de senaste Beast-spöna, produktblad eller säljblad är den information som butikerna huvudsakligen använder sig av i produktbeskrivningen. Normark som jag tror gjorde de svenska produktbladen för Shimano Yasei hade måtten föredömligt i cm för dessa. Så man får hoppas att antingen fler tar efter eller att dessa längdmått slutar att förvanskas. Främst för min egen sinnesro kanske.
Sen om längden i specen stämmer med längden i verkligheten, det är en annan fråga och ett annat inlägg.
2020/12/17 kl. 09:50
Bra att du reagerar på detta slarv och kunde önska fler bloggare gick i närkamp med en del C.B.S som figurerar i marknadsföring och då inte minst inom flugfisket, flugbindning.