En stor fin plotter med ekolod är ju det man vill ha i sin båt men det är ju inte alltid man har möjlighet till det. I våras så skaffade jag mig en app till min iPhone, en miniplotter som visar det nödvändigaste. Den kan såklart inte ersätta en riktig plotter, men den funkar skapligt med basfunktionerna när man bara vill veta vart man är och hur de lodade djupkurvorna går.

Den applikationen har sjökort för hela Östersjön och Sveriges kustområde, även för sjöar i hela södra Sverige. Man kan lägga till markörer för intressanta platser, ta fotografier kopplade till den geografiska platsen man är på och rita upp den rutt man har färdats. Den klarar av en hel del andra saker med men de jag precis nämnde är de jag främst använder för att markera bra platser och se hur djupkurvorna går.

Det programmet kostade 95 kr och det är den helt klart värd.

Här är några skärmdumpar från telefonen på hur sjökorten ser ut och när man söker efter specifika platser i närheten.

Här är även en amerikansk videogenomgång av deras app, ger kanske en tydligare översikt av vad man kan göra men den är skrämmande amerikansk.

Har man en iPhone så kan man även använda sig andra lite enklare gratis tjänster. Google Earth, Hitta och Eniro är några exempel på dessa. De är främst bra på det som Navionics saknar och det är flygfoton eller satellitbilder så man kan se hur vikar egentligen ser ut, eller om ett sund på sjökortet fortfarande är ett sund. Eniros applikation har sjökort precis som deras vanliga webbsida.

Här är några skärmdumpar från Eniro-appen med flygfoto och med sjökort. Det är samma område på alla fyra bilder. De två övre är mer inzoomade än de undre.

Här är länkar dels direkt till apparna i Apple Store som öppnar iTunes men även till Navionics sida för mobila sjökort.

Navionics Marine
Navionics Scandinavia East i appstore
Eniros app i appstore