Claes "Svartzonker" Claesson är en passionerad gäddfiskare och betesbyggare. Runt 2005 gjorde han sina första tailar och resten är historia. McTailen är ett av hans beten som många gäddfiskare håller som favorit, det är inte ovanligt att se det betet i topp på tävlingar. På Trexgäddan så har det varit vinnarbetet 2008, 2009 och 2010 och 2009 så högg även den största gäddan på Värtan cup det.

I vår så kommer en ny generation av McTailen i plast. Claes berättar att utvecklingen av plastvarianten av McTailen påbörjades tidigt i våras och att det var väldigt många nätter med knep och knåp inblandade. Att välja tillverkare krävde en hel del research och valet föll slutligen på ett Sydkoreanskt företag. De hade haft framgångar på Bass-tävlingar i USA med sina beten och efter att Claes fått hem prover på dessa så ökade tilliten. Han tog mod till sig och beslöt för att chansa, en laddning med trä-McTailar i olika stadier samt filmer på hur betet gick skickades till företaget. Några veckor passerade innan de lämnade besked att de hade möjlighet att göra McTailen i plast. Efter en hel del betänkande så bestämde sig Claes för att gå hela vägen och gjorde en beställning på prototyper. Plastprototyperna kom efter tre månader och levererade duktigt med fisk under provfiske. Färger skapades och beställning lades på en sakta sjunkande och en sjunkande modell. Efter ytterligare fyra månades väntan så kom det färdiga betet.

Claes berättar vidare att plastvarianten har samma oregelbundna, glidiga sida sida gång men har även en tydligare vibrerande gång vid slutet av varje jerk likt rycken hos en döende fisk. Vilket har visat sig vara effektivt på stor gädda. Tailen har en ny anslutning via en spiral som gör att tailen kan vridas efter smak, som kan variera gången beroende på läge. Det gör det även lätt att byta tailfärg. Plast-McTailen är personlig och kan kräva en del av fiskaren. Man kan behöva ge det lite tid för att få till den gång man vill ha. På videon nedan här kan man se den i action.

Betet är planerat att nå butik i slutet av mars och prisnivån kommer att ligga under original-McTailen i trä som i dagsläget är ungefär 300 kr. Det kommer även att säljas extra tailar i tre-pack som kan vara bra att ha om gäddorna är riktigt i stöten eller om man tycker om att variera mycket.

Svartzonker kommer fortsätta bygga McTail och hans andra beten i trä men avslöjar att det även är ett annat bete under plastutveckling men den är inte riktigt klar ännu.

Intervju med Claes "Svartzonker" från april 2010 på Fiskenyheter.se
Svartzonker.se
Tråd på Fiskesnack.com om detta