Bor man som jag gör inne i Stockholm så är det ett litet projekt att ta sig ut till landet och båten för att fiska mitt i veckan. Jag började fundera på vad man har för alternativ och ett var att fiska från land närmare hemmet.

Det finns rätt många sjöar och annat vatten att fiska i så jag bestämde mig för att testa på detta. För att fiska i närliggande sjöar så behöver man ofta Sportfiskekortet, vilka sjöar det innefattar kan man se i ett häfte eller på nätet. I mälaren och längs med kusten råder lagen om fritt handredskapsfiske. Det är i vilket fall bra att kolla vad som gäller i just det vatten man tänkt fiska i, innan man ger sig ut.

Jag upptäckte rätt snabbt att ett problem med att fiska i stockholm när det är fint väder på sommaren är mängden människor som söker svalka genom bad. De platser som är fiskevänliga från land är ofta även badvänliga. Ett litet tips här kan vara att fiska så pass sent att badfolket har gett upp och gått hem.

Jag hoppade på min cykel och cyklade till den första sjö jag sett ut. Jag cyklade längs den och fiskade på de platser där jag kom åt med viss svårighet. Vid varje plats var det relativt små ytor man kunde fiska av. De lite öppnare platserna var fulla av badande. Jag fortsatte mitt utforskande och begav mig vidare, den nästa sjön var som jag trodde mer eller mindre helt igenväxt av näckroser så jag fortsatte vidare. Den sista sjö som jag stannade vid hade mer öppna platser att fiska ifrån och lite mindre folk, det började bli lite senare nu så det kan ha berott på det.

Fisket var inte speciellt lyckat då jag inte direkt hade någon kännedom om de vatten jag skulle fiska i. De enda fiskar jag såg var några mörtar. Något som var lite omständigt var att behöva packa upp och packa ihop grejerna så fort man skulle förflytta sig. Det var inte direkt något fiske som jag gick igång på. Jag är bortskämd med båt och ensamhet när jag fiskar.

Jag valde att fiska med spinnspö efter främst abborre och gädda, men det finns sjöar med inplanterad karp och andra fiskar. Det kanske skulle vara kul att testa på sådant fiske om annat fiske inte fungerar. Mete generellt känns kanske mer effektivt när man inte kommer åt att fiska av större vatten. Detta var en rekognoseringstur, vi får se vad jag hittar på nästa gång.

Stockholms stads fiskevård
Sportfiskekortet med kartor