Gösförbannelsen bröts nyligen då jag till slut lyckades med bedriften att få upp en gös. Taggad av detta och av vertikalfiske så skaffade jag mig ett vertikalset och bestämde mig för att lyckas i det egna hemmavattnet.

Jag tankade båten på fredagskvällen, valde ut beten att ha i beteshinken och tog fram mina finaste fiskekläder. Gös var målet men om jag kände att det inte gav något så skulle jag fiska gädda och abborre, i den ordningen. Klockan sex på morgonen ringde klockan, det var fortfarande mörkt ute och jag var rätt trött. Kaffebryggaren sattes på och prylarna lastades i båten. Sist packades provianten fram och kaffet som puttrat klart hälldes i en termos och sedan bar det av.

Det var en väldigt fridfull morgon på sjön samtidigt som solen gick upp. Ytan på det spegelblanka vattnet bröts av skrämda löjor när jag gled fram med båten. På plats där jag tänkte fiska låg det redan en båt och fler kom under morgonen. Jag nötte på med vertikaljiggandet, det passerade en timme och den kontakt jag haft var ett misstänkt pet. Sedan fick jag ett hugg som jag hann reagera på, mothugget satt och upp kom en gös som visade sig väga 1,48 kg. Glädjen att ha fångat en gös på hemmaplan alldeles själv var total!

Jag fortsatte ett tag till med vertikaljiggandet men det gav inte något mer. Jag bestämde mig då för att se om gäddan var på hugget. Jerk och tailbete gav inget så jag bestämde mig för att köra med lite större shadjiggar. Fick ett karatehugg, som tyvärr släppte efter några sekunder men det var tungt. Annars hände det inte så mycket mer. Gav mig på vertikaljiggandet igen, denna gång på lite djupare vatten samtidigt som jag åt mackor och drack kaffe.

Tiden rullade på och till slut så kom det ett riktigt hugg som jag inte riktigt var beredd på, gösen hann spotta innan jag hann reagera. Hur kunde jag missa? En stund efter det fick jag ett pet och var på helspänn efter detta, hugg följt av snabbt mothugg. Upp kommer en mindre gös än tidigare men ändå en gös som kämpade på bra.

Det började bli dags att röra sig vidare och jag gav gädda och abborre ytterligare försök som inte resulterade i någonting mer än att jag lyckades få upp en handledstjock gren igen. Det blev hemfärd efter det och den sedvanliga fiskewhiskyn på kvällen.

På söndagen var strategin att överge gösen och satsa på abborre och eventuellt lite på gädda. Det började bra, rätt snabbt krokade jag den första abborren och de fortsatte att nappa i en jämn ström. Det nappade nästan lite för bra för mitt jiggförråd. Favoritfärgen gick åt rätt snabbt, men de högg på alla färger.

De försök jag gjorde på att få gädda gav inget, däremot så var det tre gäddor som högg på abborrjiggarna. Den största vägde 3,86kg och var 82cm. Jag var inte helt bekant med platsen för dagen men efter detta besök så känner jag att jag har rätt bra koll på vilka platser som fungerade. Ska bli kul att återvända och fiska mer abborre. Jag fick någonstans mellan 30 och 40 abborrar. De största vägde strax över halvkilot.

Förra året så hade jag inte övervägt att fiska något annat än gädda, denna helg prioriterade jag annat båda dagarna. Ett av mina mål för detta år var att bredda mig och fiska mer abborre och gös. Det har jag gjort och jag tycker att det är riktigt kul med variationen.