Jag hade tagit ledigt från jobbet på fredagen och planen var att ta mig in till en plats som håller stor fisk. Visserligen rätt hårt fisketryck där men jag gjorde en chansning. Men eftersom det nu var vardag i slutet på november så hoppades jag på att få vara ensam och så blev det. Väldigt få båtar var ute generellt och det liv jag såg var från havsörnar och andra fåglar.

Med fisket gick det inte alls så bra som jag hoppats. Jag hade bestämt mig för att nöta på denna plats till lunch och sedan röra mig utåt igen. Jag höll mig till planen och det enda det gav var en liten gädda och en abborre.

Jag kunde se betesfisk på lodet men inget fungerade, jag började misströsta. Väderförhållandena var perfekta, lite väl blåsigt för att vara behagligt kanske. Det hände inget mer på fredagen och mörkret föll snabbt, över naturen och över mitt sinne. Sista fiskehelgen kan inte sluta med fiasko, då blir det en lång vintern.

Inför lördagen hade jag en annan plan, att hålla mig närmare min egna ö en bit ut i skärgården. Chansen för stor fisk var mindre men fler fiskeställen nära varandra ökade på chansen till att få fisk i ala fall. Det blåste mer, kanske uppåt tio sekundmeter. Det gjorde fisket lite svårare, speciellt då man är själv i båten och ankaret draggar. Ganska snabbt tog jag den första gäddan och sedan följde fler kontakter och gäddor som kom upp.

Jag höll mig kvar på samma ställe tills jag började känna mig nöjd. När jag tog upp ankaret sista gången så såg jag att det satt en lina fast i ankaret, i linan visade det sig sitta ett spö. Det såg ut som om det hade legat där ett tag, Shakespeare Criterion 1960, stod det på rullen.

Jag tog mig över en fjärd till nästa "system" jag ville testa, större delarna av det gick inte att fiska pga blåsten. Här var det väldigt klart i vattnet och jag kunde se följen och hugg på långt håll. Det blev några gäddor till, inga grisar men inte bara snipor heller.

Jag är nöjd med den sista fiskedagen, 10 gäddor i båten och lika många kontakter till. Totala antalet gäddor hamnade på 128 st för i år, fyra fler än förra året.