Spiral

Den gode Svartzonker visade nyligen hur man riggar en McRubber så att den blir supershallow. Jag skrev ett inlägg med den kompletta video som visar hur han gör.

Jag bestämde mig för att försöka mig på att göra en sådan riggning. Stingers hade jag redan koll på hur man gör så det egentligen nya var själva spiralen som man skruvar in i nosen på mjukbetet.

Efter att ha gjort några misslyckade försök och spillt en del blod så lyckades jag få till det, tycker jag själv. Huvudingrediensen är 0,75mm pianotråd som man kan köpa i tex hobbybutiker. 0,5mm tyckte jag var lite för tunt, och 1mm blir lite för tungt att bearbeta (men det funkar). Det nästa man behöver är ett rör för att bocka spiralen runt. Jag köpte ett mässingsrör i samma hobbybutik som jag köpte pianotråden, det hade en ytterdiameter på 6mm. Man vill nog inte ha så mycket grövre än det. Utöver detta så behöver du tänger, gärna en rundtång för att få mjuka böjar och en avbitare.

En detalj med röret som man kan se i Svartzonkers video är att röret är halvt precis i början. Det underlättar när du ska "linda" pianotråden runt röret. Det blir liksom ett stopp som gör att du inte lindar tråden runt sig själv utan får fina spiraler, det var en viktig detalj.

Jag lindade ca sex varv runt röret. Hemligheten är att försöka linda tråden så tätt och hårt som möjligt. Som avslutning vrider man toppögglan ett halvt eller helt varv så att den blir sluten.

En meter pianotråd kostar i hobbyaffär ca 10kr för en meter. På en meter pianotråd fick jag ut fem stycken spiraler. Mässingröret tror jag kostade 30kr. Denna rigg fungerar såklart även för andra beten än McRubbern. Kolla in Svartzonkers video för att se hur det hela processen går till.

Spiral
Tången och mässingsröret