Så var det äntligen dags för att kunna knuffa i en båt i sjön ute på ön i Stockholms skärgård. Isen hade gett med sig så pass mycket att isen slutade strax utanför strandkanten. Jag knuffade i båten på fredagskvällen och hängde på snurran. Efter 9 "fan" och tre "jävla snurrjävel" gick den igång, som bekant. Nä så illa var det inte riktigt men jag ryckte mig skapligt varm på den i alla fall.

På lördagen blåste det friskt och rätt in i vår vik vilket gjorde att drivisen hade blåst in till oss. Det var rediga flak som var 10-15 centimeter tjocka. Efter att ha gjort väg för båten gav jag mig ut på sjön för att se var det kunde tänkas vara öppet. Det var fortfarande rätt mycket is som låg, stora vikar, fjärdar och sund. Man blev minst sagt ganska begränsad. De platser som det gick att fiska låg i anslutning till större vatten och var inte helt optimala. Så fort det var lite grundare hyllor så låg isen där och hånade en.

Jag hittade ett fåtal platser som kändes lite ljumna men det gav inget. Istället så njöt jag mest av solen och att åka lite båt. Det enda liv jag såg var polisen med deras stridsbåt och några stackare som förmodligen var med i Grinda Open. Jag avbröt vid lunch för lite arbete på land.

På söndagen så kom den gode Mattias och plockade upp mig med sin Quintrex. Under natten hade det varit stiltje och minusgrader. Det resulterade i att det låg en ishinna över hela fjärden när vi gav oss ut. Jag berättade vad jag fått reda på under gårdagen gällande isen och vi rörde oss mot platser som jag hoppades skulle vara lite mer öppna. Vi hittade några trevliga platser, vissa hetare än andra när vi till slut hittade en riktigt långgrund vik som solen värmt upp.

På det första kastet i den viken tog Mattias årets första gädda. En liten en, men ändå ett livstecken! Säsongen var igång. Strax efter det tog jag ocsså en som högg nära båten i det grunda klara vattnet. Vi hade ytterligare en kontakt i denna vik, men ingen mer som behagade att följa med upp.

Det blev lite mer båtåkande och vi testade lite nya platser innan det sista stoppet som också var en riktigt grund dyvik. Där såg vi tecken på gädda i form av ett svampmoln och strax efter det krokade jag min andra gädda.

Det blev en ganska trög och försiktig premiär men det kom i alla fall upp fisk och vi fick känna lite gäddoft. Säsongen är igång!


Lillbåten är i sjön och igång


Beteslåda


Sol


Isbältet


Mattias kommer till undsättning


Test av införskaffade beten, här RoNo Tail


Mattias med årets första, det kan bara bli bättre!


Min första gädda för säsongen


Mattias spanar


Årets andra gädda för min del