20130929-P1060322

Jag fick upp ögonen för ett spö från Tackle Industries efter att Sebastian Wiman pratat sig varm om det och efter att fler nämnt detta spö blev jag än mer intresserad. Jag bestämde mig för att titta närmare på det.

Det spö som jag blev intresserad av är ett amerikanskt niofots muskyspö från som kommer i ett gäng olika utförande. Odelat, teleskopiskt eller tvådelat och i tre viktklasser, återkommer om klassningen senare. Ett niofots spö som är odelat är lite krångligt att hantera när man ska frakta det eller förvara det så det gick bort. Den teleskopiska versionen är likadan som den på Okumas EVX, man skjuter ned klingan i bakhandtaget så att det blir 7'6" långt istället, vilket är hanterbart men jag tyckte ändå det spö som är tvådelat i två lika långa delar var bäst för maximal hanterbarhet. Delningen är en så kallad "put over" där man skjuter in den smalare bottendelen i den övre. Skarven blir mer synlig än när spöet har en spigot-skarv då de två delarna är lika tjocka men den ena har en pålimmad stav som passar inuti honan.

delning
Skarven mellan de två spödelarna

Gällande klassningen så finns det tre olika klasser, MH för beten mellan 1-4oz, XH för 2-8oz och XXH upp till 16oz. De ändrade nyligen klassningen för alla tre spön, tidigare så var MH klassat för 1-6oz (ca 30-180g) men det är nu alltså 1-4oz utan att de gjort några ändringar på spöet. XH var ursprungligen klassat för beten mellan 3-12oz och XXH för beten mellan 8-36oz(!) en skaplig nedklassning på 560 gram. Sebastian som fiskat med dessa spön menade att åtminstone MH snarare var underklassat redan när det var klassat för 180 gram. Det lät helt klart som den mest intressanta versionen för mig men för att reda ut detta så frågade jag James på Tackle Industries några frågor om klassningen och fick följande svar:

As for the specifications, we just changed those to better go with the rod blanks for how they load up. Nothing about the rods have changed but we did change the suggested lure weights to be used with each rod power. My pro staff has been suggesting this for about a year now so we did some testing this spring and summer and just changed to the new ratings.

Efter att ha fiskat med detta spö så är jag ännu mer frågande. De måste ha en helt annan syn på viktklassning än vad jag är van med. Det är ett rejält spö som känns ligga närmare 200g än 120g om man skulle fråga mig. Jag håller helt med Sebastian på denna punkt. Det får mig att undra lite grann hur XH och XXH är. Vikten på själva MH-spöet ligger på 318 gram.

Klingan är mattsvart och i IM8-grafit utan något extra lull-lull. Ringar och rullfäste är från Fuji. Bakhandtaget kommer i två versioner antingen som tvådelat eller odelat, båda i kork. Korken känns ganska typisk amerikansk med sin grova dimension. Det är inte riktigt min smak med mina små händer, men det kan man enkelt slipa ned. Den är även rätt grov och har en hel del håligheter, ingen finkork med andra ord. Längden är väl tilltagen, både på bakre handtaget som är 46 cm och på det främre som är 15cm. Det känns lite oamerikanskt i min värld, men jag gillar det.

sporing
Spöring

kork
Närbild på bakhandtagets kork

tre olika spön

Jämförelse av bakhandtag mellan spön i ungefär samma klass. Överst är Okuma EVX 8'6" 2-8 oz, i mitten är det BFT Rügen 8'6" 50-220 gram och nederst är det Tackle Industries 9' MH 1-6 oz.

Aktionen i spöet känns rätt djup och snabb. Det är bra tryck i spöet och det känns att det är ett rätt kraftigt spö, egentligen mer än vad BFT Rügen gör skulle jag säga. Men det är väldigt välbalanserat och lite förlåtande. Jag har endast kastat beten upp till 160 gram med det, men det gjorde den utan problem och med god marginal. Beten runt 100 gram kunde man snärta iväg som pistolskott. Är man på jakt efter ett spinnspö endast för beten mellan 50 och 100 gram så är detta spö troligtvis lite överdådigt och jag skulle välja ett annat.

I Sverige finns det sedan nyligen en återförsäljare av Tackle Industries spön och det är Fiske och Fritid i Karlstad. De saknar tyvärr webbutik så är man intresserad så får man nog ringa till dom eller kanske skicka ett fax. Jag tror spöet kostar 1699:- där. På Tackle Industries egna webbplats kostar det $135, men då man nöja sig med det tvådelade och räkna med att betala tull och moms.

Uppdatering
Här är priserna för de Tackle Industries spön som finns hos Fiske och Fritid i Karlstad. Den lägre siffran är fraktkostnaden.
1699+180 för alla tvådelade 9 fotare, 1599+220 för alla 7,6 fot, 1699+220 för teleskop & odelade 9 fot. 1299+180 för sexfotarna.

Tackle Industries
Recension på sida 32 av Sebastian Wiman i detta nummer av +MagazineFishEco
Recension och bildjämförelser med Shimano Compre [Fishing fury]


Video där teleskopfunktionen demonstreras.