Ett av mina favoritbeten är ett tailbete från den svenska betesbyggaren Johan "Bjerks" Björck. Det är en lite mindre tail med sin kropp på 65 gram fördelade på åtta centimeter. Den fungerar således utmärkt att kasta med både spinn som med haspel. Betet är sakta sjunkande och vaggar fint vid inspinning, precis som ett klassiskt tailbete ska göra.

En sak som jag tycker utmärker Bjerks beten är den finish som han lägger på betena. De är verkligen små vaggande konstverk. De kan dock vara lite svåra att få tag på. För några år sedan fanns de att köpa i butik men sedan försvann de från hyllorna. Han tillverkar dock beten i en något mindre skala och har man tur så tillverkar han beten efter dina önskemål. Man kan dock behöva vänta lite, men Bjerks är "worth waiting for".

Jag har tidigare hyllat Bjerks tail och att framförallt en av hans tailar har räddat mitt fiske många gånger. Det kan vara helt dött tills jag hänger på det betet, ren magi.

Jag lyckades få genom en beställning på tre tailar för att komplettera de jag redan hade. Tre klassiker tolkade av Bjerks. Blå/silver, Mälaren och Red tiger. Två av dom hade jag sett tidigare men det tredje var en specialbeställning där Johan fick fria händer och han överträffade sig själv.

Bilderna nedan gör inte betena ett dugg rättvisa men jag är tvungen att dela med mig av dessa skönheter. Hatten av för Johan och de fantastiska beten han skapar! Kolla in Bjerks.se för fler bilder.

20131023-P1060349

Bjerks red tiger flash
Red tiger flash, folierat bete som är det enda i sitt slag, än så länge.

Bjerks mälaren
"Mälarkillern"

Folierad blå/silver
Folierad blå/silver

Bjerks blå/silver