Det allra viktigaste att ha med sig till Rügen är gummibeten enligt min mening. Även om det är lite orättvist så tänkte jag klumpa ihop de gummibeten jag huvudsakligen kommer att använda i ett enda inlägg. Det är generellt inget mängdfiske vid Rügen så man gör inte av med någon större mängd beten men det är ju tråkigt att stå utan den enda färg som fungerat då en snipa bitit av halva betet. När jag var där så tror jag att jag fick runt femton gäddor och gjorde av med endast en jigg som inte gick att laga. Det var väldigt långsamt fiske som gällde när vi var där i december och skallarna vi fiskade med vägde mellan 10-20g. Någon kanske vägde mer eller mindre. Jag minns att jag hade för många tunga skallar, upp till 36g, och för få lätta.

Beroende på vilken tid på året man åker till Rügen så passar olika beten olika bra. De beten jag väljer är anpassade för slutet av hösten och vintern när sillen går in i de stora vikarna, därför är det rätt stora beten som i många fall liknar sill som gäller. Jag väljer beten som huvudsakligen har pärlemo eller glitter i grunden och sedan med olika färger på ryggarna. Tidigare på hösten har jag hört att mindre beten snabbt hemtagna fungerat riktigt bra. Jag kommer troligtvis slänga med ytterligare några andra gummibeten än de jag nämner nedan med parollen "better to be safe than sorry". Dessa fyra olika gummibeten är de som garanterat kommer få mest tid i vattnet och som jag har flera varianter av.

action_plastics

Action Plastics shadjiggar är ett klassiskt Rügenbete och då framförallt den 30 cm långa varianten som väger 140 gram och har färgen grön/pearl, även kallad för "Bodden-suggan". Det var just på detta bete som den största gäddan under vår resa kom upp. Lars Berglund krokade en fantastisk fisk på 15,5 kg och 130 cm. Det var också ett av mina topp tre beten när det gäller fisketid och antal fisk som kom upp. Så den är ett givet val för att följa med. Tre färger som jag gillar extra mycket är de ovan på bilden, alternativt kan man byta ut någon eller komplettera med en som har glitter. Det finns också en mindre variant av detta bete som är 25 cm, men för den storleken så tycker jag det finns andra bättre beten, nämner de längre ned. Detta är ett tungt bete som är ganska slitsamt att fiska med, därför är det skönt att växla med lite lättare beten emellanåt.

20131103-P1060381

Svartzonker Beshad i färgen "Rügenströmmingen" var nog det bästa betet i vår båt. Thomas tog båtens största gädda på detta bete och jag tog min största på just detta bete. Så det har verkligen mitt förtroende och förtjänar en hedersplats på alla Rügenresor jag åker på. Det kan dock vara svårt att få tag på i dagsläget. Jag köpte som tur var upp de få "Rügenströmmingar" som Sporting i Örebro hade kvar på hemvägen från förra årets resa. Betet är handgjutet av den fantastiske Claes "Svartzonker" Claesson och finns i två versioner, en mindre och så den större som vi fiskade med. Den är 21,5 cm och väger 60 gram utan skalle.

relax nio tum

Relax 9" är ett av mina favoritbeten när vi pratar gäddjiggar och det fungerade riktigt bra nere vid Rügen också. Lättare än de stora jiggarna från Action plastics och lite annorlunda egenskaper än Beshaden. Ett bete som definitivt följer med och som finns att få tag på i de flesta fiskebutiker. Här kan man ta ut svängarna lite grann när det gäller färger som motoroil, silverglitter, guldglitter, grön osv. Skadar inte att ha några beten som sticker ut lite ifall att. Huvudfärgen som jag kommer att använda på detta bete är pearl/oliv som finns på en Relax 9" Xtra Soft.

20131103-P1060383

Svartzonker McRubber och Big McRubber är de sista gummibetena som får följa med. Även dessa beten har skördat framgångar när Claes varit nere och fiskat. Jag hade med mig McRubber ned när jag var där. Det fick dock inte så mycket tid i vattnet. Det var ett relativt nytt bete och jag hade inte fiskat in mig på det då som jag har nu. Jag har fullt förtroende för McRubber nu, så de kommer att åka med, men de är också svåra att få tag på för tillfället. Så där får man gräva djupt i beteslådorna och skrapa ihop de man har eller köpa dyrt på Tradera. Gällande färgval så gäller samma sak här som med tidigare beten. Det finns en färg uppkallad efter en av guiderna på Rügen, den heter "Uwes makrill" och är ett måste (om man får tag på den).

Detta är mina val, men det viktigaste är att man är infiskad på de betena man fiskar med och har förtroende för dom. Det finns en uppsjö av snarlika shadjiggar som har liknande egenskaper så välj det märke du känner dig trygg med.

Utöver jiggskallar, fjäderringar och stingers som man behöver till dessa beten så kan det vara bra att ha två saker till med sig. Den ena är mer nödvändig än den andra.

mend-it

Mend-it skulle jag säga är ett måste. Jiggar går sönder av gäddtänder och när krokarna slits ur dom. Detta gäller ju speciellt de jiggar som man får fisk på. Så passa på att lappa ihop de beten som fungerat bra på kvällarna med Mend-it så att de blir som nya.

skippyfish

Skippy fish marker pens, inte fullt lika nödvändiga som Mend-it men säg att alla i båten har fantastiskt fiske på en makrill-färgad jigg och du har ingen sådan. Har du med dig ett par jiggar som antingen är helt vita eller väldigt ljusa så kan du omvandla dessa med färgpennor. Största skillnaden blir kanske för ditt självförtroende och hur du fiskar med betet, men tror man inte på det man fiskar med så kan man lika gärna lägga ned så det är nog så viktigt.


Förra årets största gädda för min del som tog på en Beshad i färgen Rügenströmmingen

Kolla in samtliga beten för Rügen