Svartzonkers beten i trä har alltid varit populära men jag tror aldrig att de varit så populära som de är nu. Men vem äger då egentligen flest av dessa krokförsedda gäddmagneter? Jag har gjort en del efterforskningar, pratat med rätt många personer och skakat fram fem herrar som tillsammans äger så många beten att en livstid knappt räcker för att byta krok på alla.

Kan det vara så att jag hittat den person i Sverige eller för all del världen som äger flest av Svartzonkers träbeten, förutom Claes själv då? Oavsett om så är fallet så besitter samtliga fem ett imponerande antal beten som bör uppmärksammas.

Nu åker vi!

Daniel Jonsson – 92 stycken

Daniel Jonsson

Daniel Jonsson

Daniels samling har en bredd som andra saknar. Totalt är det 92 beten fördelat över hela tio olika modeller. Ett tag hade han 27 stycken Mini Squarepushers, men de har nu omvandlats till andra beten. När jag frågar honom om hans samling så berättar han:

– Flest har jag av Oldies (Tail), 35 stycken. Sen har jag 14 McTails, 14 Mini Squarepushers, 11 Biggi Tails, 9 McMio, 3 JohnnyL Tail, 2 Ticsare, 1 stor Squarepusher, 1 mini TicTail och 1 Cheap Tail. Några är riktiga guldkorn som säkert skulle få flera samlare att gå över lik.

Daniel Jonssons samling

Daniel Jonssons samling, åtminstone som den såg ut någon vecka innan detta skrevs

När jag frågor honom om dessa "guldkorn" och ifall det är något bete han är extra stolt över så visar han en bild som jag ska få "fundera lite över".

Old School Flat Tail med ormskinn

Old School Tail med ormskinn

Det är två stycken Old School Tailar med riktigt ormskinn. Fanns tydligen tre från början men en sitter i botten någonstans. Inte något man ser varje dag! – Det är nog dessa och mina Biggi Tail som jag är mest stolt över, säger Daniel.

Per Ask – runt 100 stycken

Per Ask med fin vårgädda på 11,2 kg

Per Ask med fin vårgädda på 11,2 kg

Per har främst riktat in sig på McTail och Tail när det gäller Svartzonkers beten, han har hela 40 stycken McTails i trä och sedan 6-7 stycken customlackade i plast. Av Tailen, som både innefattar Oldies och Flat Tail, så har han ca 50 stycken. Totalt har han runt 100 stycken Svartzonker-beten i trä. Samtliga används flitigt för Pers gäddfiske från Norrland till Blekinge.

När jag frågar honom om han har något bete som betyder lite extra för honom så berättar han en riktig fiskehistoria

– Finns en röd McTail som jag fick hugg på en tisdag. Fiskade med 0,44 mm flät och linan gick av vid 25 meterssträcket. Både fisk och bete gick förlorat. På lördagen samma vecka hittade en annan fiskare en linstump som flöt. Tog tag i linan i hopp om att något kul kunde sitta i andra änden. Det gjorde det, gäddan vägde 9,920 kg och hade en röd McTail i munnen. Av en slump ringer han en kompis, samma kille som var med mig på tisdagen. Fick tillbaka min röda McTail.

Nästan alla Pers McTails

Nästan alla Pers McTails

Roger "RoNo Baits" Norrman – runt 100 stycken

Roger på Sportfiskemässan 2013, Svartzonkers beten hänger ovanför hans egna hos Attitude Baits

Roger som själv är en duktig betesbyggare med riktigt fina beten är även ett stort fan av Svartzonker. När han hade som flest beten så räknade han dom till 134 stycken. Hade han haft kvar dessa så hade han varit den med flest Svartzonker-beten i trä, åtminstone som jag känner till. Efter att ha rensat lite i samlingen och behållit favoriterna så har nu runt 100 st kvar. Flest har han av Tailen och om denna säger han:

Helt galet grymt betet i mina hemmavatten där jag har ett lite större snittdjup.
Man kan inte ha för många Svartzonker-beten, så är det bara

Kärlek enligt Roger, fyra färger som man kommer väldigt långt med

Kärlek enligt Roger, fyra färger som man kommer väldigt långt med

Adam "KaggeBagge" – 101 stycken

KaggeBagge på sjön

KaggeBagge en rofylld dag

KaggeBagge är en person som ständigt återkommer när jag frågat runt om vem som har många av Svartzonkers beten. Totalt har han 101 Svartzonker-beten hemma, flest har han av JohnnyL Tail, hela 46 stycken och är ständigt på jakt efter fler. Efter det följer 35 McTail, 18 McT (samtliga från 2008), 1 vanlig Tail och en Giant McTail som kronan på verket. Han berättar att han har tre till McT och en JohnnyL Tail på väg med posten till honom, vilket skulle göra hans samling till totalt 105 beten. Han är helt klart den med flest JohnnyL Tail jag pratat med och när jag frågar honom om varför han gillar just den modellen bäst så säger han:

Varför? Ingen aning, känns bäst helt enkelt. Stor kille, stora beten!

I KaggeBagges garderob hittar man fler jerktailar än slipsar

I KaggeBagges garderob hittar man fler jerktailar än slipsar

KaggeBagges Giant Mctail jämte en vanlig

KaggeBagges Giant Mctail jämte en vanlig

Magnus Anegrund – 118 stycken

mange

Mange ute på sjön

Mange var med och vann Trexen våren 2010 när hans båtkamrat knep en gädda på 122 centimeter på en McTail. Redan innan detta var betet en favorit och samlingen har stadigt växt över åren. Favoriterna är McTail och Mini Squarepusher, men han tycker inte heller att man ska förringa den vanliga tailen.

Mange är numera guide på Mangesfiske.se och Svartzonkers beten är helt enkelt arbetsredskap för att haffa gäddor. Både för honom själv och för hans kunder. Mycket av hans fiske sker på mälaren och favoritfärgerna är väl anpassade därefter. För McTailen är det en rosa med fluorescerande prickar och så lysröret så klart. Till sommarfisket föredrar han Mini Squarepusher framför McTailen ute på Mälarens grynnor. – Har en riktig going där i mälarfärgen som Claes gjorde till mig 2009, berättar Mange.

McTailen var det första Svartzonkerbete han köpte på Sporting 2008 och sedan dess har det rullat på i en bra takt. Mange berättar om ett hårt slag mot hans samling, en riktigt tragisk händelse som kan få vilken gäddfiskare som helst att bryta ihop och gråta:

Sen har man så klart slarvat bort en hel stor planobox fullmatad med McTails. Där kan man snacka om ångest!

Trots denna synnerligen fruktansvärda händelse så har Magnus idag totalt 118 stycken av Svartzonkers träbeten. Ungefär hälften av dessa är Mctails, sen är resten uppdelat på Tail, McT, Ticsare och Squarepusher. Det gör honom till den med flest McTails och flest beten totalt av de jag har pratat med.

Några av Manges beten med favoritfärgerna på McTail längst fram

Några av Manges beten med favoritfärgerna på McTail längst fram

Summering

Det är inte alla som har stenkoll på exakt hur många beten de har av de som jag har pratat med. 100 stycken verkar vara den magiska gränsen. Per och Roger uppskattar sina samlingar till ungefär detta antal. De som vet exakt hur månag de har är Daniel med sina 92, KaggeBagge med sina 101 och Mange med sina 118. Utifrån det så är det Mange som har flest, för tillfället. Flera av dessa herrars betessamlingar förändras konstant, något bete tillkommer och något försvinner så det som stämmer idag gör kanske inte det i morgon.

Är man själv sugen på att utöka sin samling så har man bäst chans att hålla koll på Tradera, Fiskesnack eller i olika säljgrupper för fiskeprylar på Facebook. Att jaga reda på och fråga dessa herrar om man får köpa beten skulle jag säga är lönlöst. Är man däremot intresserad av att sälja, då är det en annan historia...

Skulle det vara så att du har fler beten än dessa fem eller känner någon som gör det så hör gärna av dig!

Jag lyfter på hatten för Daniel, Per, Roger, KaggeBagge och Mange. Är tacksam för att de tagit sig tid för att besvara mina frågor, räkna beten och för att de velat medverka i min kanske mest tidskrävande artikel någonsin.