I början av veckan passade jag på att ge mig ut på ett litet kvällspass. Det var det andra passet för i år. Anledningen till att det inte blivit så mycket fiskat är att jag i mars fick mitt tredje barn och jag har inte haft ork, lust eller samvete att ge mig ut. Familjens välmående och sömn när det funnits möjlighet har prioriterats. Nu hade vi understöd hemma och jag kände att jag med gott samvete kunde njuta av en tur på sjön, lite fiske och förhoppningsvis årets första gädda.

Något ringrosting klev jag ned i båten. Slänger ned prylarna och öppnar en lucka i kastdäcket, getingbo stort som en grapefrukt stirrar på mig med sitt onda öga. Mina ninjareflexer gav mig en halv sekund betänketid innan jag komprimerade det drastiskt med min ena Salomon-doja. Efter det blev lite livat i båten som fortfarande låg förtöjd med alla mina prylar i den.

Något förvånad över att ha klarat mig utan att ha blivit stungen så lugnade det till slut ned sig något och jag kunde bege mig ut. Gör lite småmissar som man kan göra när man inte är helt inkörd för säsongen. Inser att jag glömt dricka och något ätbart, nåja får klara mig. Efter att ha fiskat en liten stund så sätter jag en spinnare i något som inte ger med sig alls, offrar den. Knyter på en ny tafs och en ny likadan Grinder-spinnare. Det blåser rätt mycket och drifterna går för snabbt och jag har svårt att hitta en bra rytm och känsla i fisket, testar jerk men kör mest med spinnare. Noll kontakter, noll följare och hittar ingen ny vegetation. Dött tills jag får ett försiktigt men distinkt hugg. Gör reflexmässigt ett mothugg och blir något förvånad över detta själv men fisken sitter. Ser att det är en hyfsad fisk, mot vad jag trodde till en början.

Tar fram håven och håvar lite för tidigt, något stressad och fumligt men det går bra. Sen börjar cirkusen. Jag lyfter upp gäddan i gälgreppet för kroka av, spinnarens båda krokar i storlek 7/0 sitter i överkäken. När jag kraftfullt och resolut börjar rycka ur krokarna så vaknar den till och börjar skaka. Då jag håller den över håven och börjar tappa kontrollen så anser jag det vara bäst att släppa den i håven igen. Det visar sig dock att jag inte säkrat håven som faller överbord framåt. Gäddan är på väg ur håven men sitter antingen delvis fast i betet fortfarande eller lugnade ned sig när den hamnade i vattnet igen. Jag kastar mig ned och hänger mig överbord. Får tag i den sjunkande håven med tången jag fortfarande har i handen, lyckas vända den om, få tag i handtaget på den och skopa upp fisken igen. Den är nu loss från betet.

Årets första fisk landad och den ser skapligt lång ut, även om den ser riktigt sliten ut efter kärleksgrejen med diverse skador från grovhångel i vassen. Känner att jag har dålig koll på längd och vikt så jag bestämmer mig för att väga och mäta den efter den fått vila lite i håven och jag fått pusta ut efter stresspåslaget i båten. Plockar fram en vågsäck, blöter den och ... känner något som sticker till i foten. Geting som ogillade den något burdusa vräkningen från tidigare visar öppenhjärtigt vad den tyckte om den behandlingen. Efter att jag fått ur getingen ur skon låter jag den närgånget granska undersidan av den.

Jag lyfter upp gäddan med bättre framgång denna gång, placerar den på vågsäcken och mäter den. Uppskattade att den skulle vara ca 90 cm men den är längre än så. När jag korrigerat positionen och klämt ihop stjärtfenan något så mäter hon metern. Väger den snabbt och ler mot kameran och tidsutlösaren innan jag släpper tillbaka henne. Sparkar iväg ordentligt nästan omedelbart och kvar står jag med ett årssnitt på 100 cm.

Kollar kameran och bilden som togs. Visar sig att kameran varit inzoomad till max och bilden blev sådär. Så kan det gå när man är lite rostig.

Strax efter detta gör jag ett mothugg i vad jag tror är lite gräs, linan går direkt av och jag slår mig i huvudet med spöet. Dags att se över den linan kanske. Några kast senare får jag upp linan och spinnaren. På båtresan hem så hittar jag en halv, fullt ätbar, chokladkaka i fickan. Blev ändå en helt ok kväll trots allt fummel och problem.

Hela slipsen

Två olika grinders

Frukt och mandel