För ungefär ett år sedan började det cirkulera bilder på ett tailbete som var format som en klassisk dammsugare, alltså kondisbiten, inte hushållsapparaten. Bakom betet stod Lisa "Lady Hook" Lindh vars make är Mathias "Calmbaits" Lindh. Kul engångsgrej kanske en del trodde och att historien skulle sluta där, så var icke fallet. Sedan dammsugaren har Lisa producerat många fler minst lika kreativa och betydligt mer avancerade beten. Vi bestämde oss för att ta ett snack med Lisa.

Vem är Lisa "Lady Hook" Lindh?
– Jag är nog en ganska vanlig gumma med ovanligt många intressen. Bland annat fiske och betesbygge.

Hur började du med betesbyggandet?
– Det började för ungefär ett år sedan. Jag ploppade den ena briljanta idén efter den andra till min man som bygger beten. Han bara skakade på huvudet, helt omöjlig. Så jag tog en morakniv och träbit och täljde till en dammsugare. Träflisor flög och jag fick skärsår och blåsor, det va så kul!!

Sen fick jag lära mig att måla med airbrush vilket var helt nytt för mig. Självklart drog jag nytta av min mans kunskaper vad gäller lack, viktning osv. Detta har gjort att inte ett enda av mina beten har failat på gången. Vet att vissa varit lite skeptiska då mina beten ofta har annorlunda form än mer traditionella beten, men det visade sig att det inte har någon större betydelse.

Hur ser framtiden ut för Lady Hook?
Att göra egna beten har också tagit fisket till en annan nivå. Mer känsla när det hugger, nu vill jag verkligen ha fisk! Jag har sålt några beten och det är enormt hedrande att någon annan vill ha mina märkliga beten. Jag säljer gärna fler, men kommer nog aldrig vilja göra business av mitt skapande och ta beställningar. Att sälja blir mer en bra anledning att bygga fler beten. För mig är förväntningar förknippat med prestationsångest vilket hämmar min kreativitet och lekfullhet. Det är också därför jag i princip bara gör ett av varje. Det är i den kreativa processen allt det roliga finns för mig. Får nya idéer hela tiden!

Se mer av Lady Hook på hennes Instagram