Revo Beast från Abu Garcia kom 2015 och var en spännande rulle som fungerade som brygga mellan de mindre och de större rullarna. I praktiken kan man säga att det är en stor rulle i en liten kostym. Den hade redan då en grym broms på 10 kg, en djup spole som rymde mycket lina och vev med stora EVA-knoppar. Samt massor av andra grymma delar. Jag skaffade denna då och gillade den som en downsize-rulle på nättare spön med sin lilla storlek och låga vikt men ändå fullt kapabel som en större rulle.

Nu kommer en ny version av denna rulle. Dels har det yttre fått ett litet ansiktslyft. Den blanka ytan och det lite rundare mjuka utseendet har ersatts med ett mattsvart lite kantigare utseende, lite som ett stealth-plan. Den genomgående skruven som håller fast gaveln har ersatts med en hake och knapp på undersidan vilket ger den ett lite renare utseende. Nu kommer den även med två vevar till skillnad mot föregångaren, en enkel och en dubbel. Båda med lika stora EVA-knoppar.

Jämförelse gamla och nya Revo Beasten

De båda vevarna som följer med

Frikoppling av gaveln istället för genomgående skruv

Den första versionen kom endast i en utväxling, 7.1:1 men den nya kommer i två olika – 5.8:1 och 7.3:1. Bromsen har fått en rejäl uppdatering och systemet heter "Power Stack Carbon Matrix Drag System" och tillsammans med "D2 Gear Design" har bromsen en styrka på 14 kg mot 10 kg som den gamla versionen har. I praktiken innebär det att kolfiberlamellerna är kugghjulsformade och hålls stilla av ett plastinlägg. Det är samma lösning som man har på övriga Revo 4 rullar men på Beasten har man adderat en kolfiberlamell och en slirbricka. Kastbromsen är dubbel precis som den tidigare versionen – en centrifugal och en magnet.

Nya bromsen "Power Stack Carbon Matrix Drag System"

D2 Gear Design

Kastbroms - centrifugal och magnetbroms

Där magin sker

Jag har haft förmånen att få känna samt fiska lite med denna rulle, hunnit med att drillat någon mindre gädda. Inget utförligt test direkt men den känns lovande, precis som föregångaren men lite bättre. Den starkare bromsen ska bli kul att få sätta på test. Jag gillade den gamla versionen som jag också har och den har jag fiskat mycket med. Gjorde sig bäst i kombination med ett lite nättare spö som matchar denna lilla rulle. Den har suttit på Abus Volatile 7'9" men även på mitt St Croix Swimbait. I grund och botten är det samma huvudsakliga egenskaper med den gamla rullen som jag gillar med denna nya, man känner igen den helt enkelt. Utöver det så faller det nya utseendet mig i smaken och vem gillar inte en starkare broms? En helt klart lyckad uppdatering.

Är du ute efter en rulle för downsize-fisket men som även funkar en bra bit uppåt så tycker jag definitivt detta är en rulle du bör kolla in. Den kommer dyka upp i butik nu i oktober och rek pris ligger på 3999:- men ligger ute för 2499:- redan nu i en del butiker (även om den inte finns i lager).

• 7 kullager + IAR
• X2-Cräftic™ stativ och gavlar
• Power Stack Carbon Matrix-slirbroms (14kg)
• D2 Gear Deign™
• Duragear™ mässingsdrev
• Infini™ kastbroms
• Vikt: 270 gram
• Utväxling 5.8:1 och 7.3:1 för HS-modellen
• Lina per vevvarv: 69cm för 5.8:1 och 86cm för 7.3:1

Skillnad mellan gamla och nya Beasten enligt Abu själva:
- Storleken är helt ny, den är större än den gamla Beast men mindre än Toro Beast.
- Bromssystem har vi hämtat ifrån Toro Beast rullarna som använder tjockare brickor än den gamla Beasten. Genom detta har vi fått en större bromsarea vilket i sin tur ihop med de tjockare brickorna ger en starkare och mer hållbar slirbroms.
- Frikopplingsmekanismen är helt ny för en mjukare och säkrare funktion.
- Spolens diameter har ökats ifrån 33 mm till 37,5 mm för att rullen ska hålla mer lina och kasta tyngre beten längre och mer kontrollerat.
- Den yttre designen av rullen är helt ny där linföraren har flyttats fram för att minska linans brytvinkel när den ligger i ytterändarna på spolen. Detta ger en mjukare slirbroms och bättre kastegenskaper.
- Låsningen av gaveln är ny och med en spak istället för skruven som löpte tvärs över stativet.
- Centreringsratten är oförlorbar vilket innebär att om man skulle skruva ut den för långt så trillar den ändå inte av.
- Spolupphängningen är ny och spolkugghjulet stöds av ett kullager i gaveln så att det inte är någon belastning på spolaxeln. Detta ger en starkare och mjukare kuggväxel.
- Vi har tagit bort TiN beläggningen på gavlarna samt bytt ifrån aluminium i vänstergaveln (på en högervevad rulle) till kolfiberarmerad polymer för att rullen ska vara varmare att hålla i under den kalla årstiden.

Stealth-utseende

Ligger fint i handen

Uppifrån