När man är färdig med sin master och tror att den kommer att simma bra så är det dags att gjuta en silikonform, som man sedan kommer att gjuta själva gummibetet i.

Det finns olika typer av formar men den jag valde som jag tror är den enklaste är en topphälld form. Det betyder att silikonformen har en öppning uppe och betets rygg ska då ligga plant med denna öppning. För att åstadkomma detta på enklast sätt så limmar man fast betet med ryggen nedåt mot botten i en gjutform och sedan vänder man på allt när man är klar.

Jag hade väldigt stor hjälp av Svartzonkers betesbyggarkiosk och de Youtube-videos som finns där. Det är också där jag köpte allt jag behövde efter att mastern var klar. Även WVLures.se är en svensk butik med allt man kan tänka sig behöva till betesbyggandet. För mig var den stora styrkan med Betesbyggarkiosken just de videos där man ser hur man gör.

Den första gjutningen gick inte så bra för mig, jag hade då sågat upp och skruvat ihop en form av behandlade spånskivor, såna man hittar i t ex garderober. Jag var lite snål med limmet då jag inte ville att den skulle sitta för hårt. Men det resulterade i att limmet delvis släppte under härdningen och att mastern då flöt upp. Jag märkte också att släppmedel är nödvändigt. Släppmedel är något man smörjer formen med för att få silikonen att släppa lättare. Lite som när man smörjer en form när man bakar en kaka. Utan detta så satt silikonen fast ordentligt i min första gjutform.

Fiaskogjutning, mastern har släppt i ena sidan och paddeln har brutit ytan
Första gjutformen och första lyckade gjutningen

Efter först misslyckade gjutningen så höll jag inte tillbaka på limmet. Mastern satt så bra i träformen att delar av den följde med mastern och delar av masterns ytskick satt kvar i formen. Inte helt optimalt

En populär gjutform att använda är beteslådor som man tätar med lite modellera. För min del så tyckte jag det de blev lite smala då rekommendationen som jag hittade var att ha några cm tillgodo på sidorna om masterna för att få en så bra form som möjligt. Den första lyckade formen jag gjöt gjorde jag i trä, den andra formen så hittade jag en sortimentslåda, lite som en beteslåda men med något större fack. Den var perfekt tyckte jag. Den heter SmartStore Organizer large och finns på Citygross, Bauhaus eller andra ställen som säljer förvaring. Men man tager vad man haver och jag har sett formar byggda av lego och andra material. Plexiglas är en trevlig variant och då kan man skruva fast mastern istället för att limma den och så ser man igenom den. Dock så lämpar sig att skruva fast mastern bäst för en master i trä och inte i 3D printad i plast (som jag gjorde ihålig för att spara material och tid).

Vid gjutningen så började jag med att smörja sidorna av formen samt mastern med ett tunt lager vaselin, sen torkade jag av det mest med ett papper så att det det bara var en tunn hinna. Ryggen på beten smorde jag inte eller centrum av botten i gjutformen. Ryggen på mastern limmade jag istället med vanlig Loctite superlim och tryckte fast den i botten på gjutformen. Sen lät jag den sitta där ett tag så att den verkligen hann torka.

Första hällningen av silikon och sedan paus för att låta bubblorna stiga

Nästa steg var att blanda silikon. Som blandningskärl använde jag två uttjänta glasslådor och en vanlig matsked. När silikonet har stelnat så är det lätt att ta bort från plast och metall. Silikonet jag använde var All duty RTV silikon från Betesbyggarkiosken. Den kommer med härdare och man blandar ihop dessa och rör runt noggrant. Först hällde jag i någon/några cm tjockt lager i formen och avvaktade så att de bubblor som fanns skulle få tid att stiga och försvinna. Sedan hällde jag formen full. Vill man så kan man använda en brännare för att spräcka bubblorna som kommer upp. Jag var lite rädd för att använda vibrationer då min master redan hade lossnat en gång. Allt detta finns väldigt bra beskrivet av Claes i videon nedan. Man behöver inte ha speciellt bråttom utan var noggrann och gör det ordentligt hellre än att stressa igenom hällningen.

Jag har lämnat formarna över natten efter att ha gjort dom på kvällen så att de har härdat igenom ordentligt. Har man bara haft släppmedel i form och på master så har inte jag haft några problem att få ut silikonet ur formen eller att få ur mastern ur silikonet. Man kan få problem med härdningen om man har haft för lite härdare eller om det är kallt där den ska härda. Jag har råkat ut för att den inte härdat tillräckligt även efter en natt, kanske hade lite för lite härdare. Jag ställde då in den i torkskåp på 40 grader ett par timmar samt penslade på lite extra härdare, något som Claes nämner i videon ovan. Det blev bra.

När det har härdat klart
Mycket lättare att få loss mastern från denna gjutform, alla limrester satt kvar på mastern. Inget blev skadat

Bonus: Om man är osäker på sin master och hur den kommer att simma så kan man först testa den med ett billigare alternativ, nämligen gjutsand. Det är en speciell finkorning sand som man packar hårt och då kan använda som gjutform för ett eller ett par beten för att simtesta ditt bete. Sanden kan sedan återanvändas.

Nästa del kommer att handla om att använda formarna och att gjuta de första betena.