Nu kommer en ny serie spön för predatorfiskaren. Den bär samma namn som en tidigare predatorserie men hur skiljer sig den gamla Lizzard-serien mot nya Lizzard X? Hur såg processen ut för att ta fram dom? Vi tog ett snack med Adam Orre på CWC vars namn pryder dessa nya spön.

Tjena Adam, Lizzard X vad är det för spön egentligen?

— Lizzard X är en ny serie spön för predatorfiskaren. Först ut är de tre egendesignade abborrspöna som jag tagit fram. Det är två haspelspön och ett i spinnutförande. Klassningarna är typade haspel 7'4" 5-20 gram, haspel 7'6" 10-30 gram och spinnspöt är 7'3" 10–35 gram. Serien kommer senare att utökas med fler spön.

Initialt ville vi ha en serie abborrspön som kompletterar sig ovanför den klassiska Perception serien. BFT Lizzard X är baserade på high modulus low resin anti torsion blanks, samtliga spöna i serien är unika numrerade klingor, inga bytta ringar och rullfästen mellan blanks så att säga.

Spinnspöt är något som jag saknat i spöbredden tidigare, fiskat väldigt mycket med diverse olika spinnspön för abborren genom åren. Det jag saknat är någonting som kan matcha en 10cm jigg med 15-20gram men fortfarande ha kraft nog att nita fast kroken vid hugg. Spöt är därmed typat lite högre än det traditionella 10 till 30 gram då det gott och väl kan kasta upp till 40 till 45 gram. Spinnspöt har en ryggrad som bär upp den känsligare toppen, inte för mjuk för att överkompensera kraften i själva klingan. Typat som ett x-fast och oerhört lätt men väldigt stark tack vare X-wrapingen vi lagt längs med hela klingan och med sina microlite titaniumringar och unika carbon rullfäste blir det väldigt lätt.

Jag ser det som ett ”multi-perch” det funkar ypperligt till allt mellan chatterbaits, traditionella jiggar, jerkbaits som små spinnerbaits. Det är inte det optimala finesse spöt. Men det är inte därför det existerar!

Haspelspöna är två helt unika klingor samtliga X-wrappade från topp till botten. Det ena är ett betydligt känsligare och nättare spö som håller en jäkla kraft. 7'4" och typat 5 till 20 gram. Det är fullt möjligt att finesse-fiska runt 3 gram med rätt lindimension. Det har en känsligare topp och lite djupare ryggrad trots sin snabba aktion. Min tanke med denna var att jag sökte efter en klinga som kan matcha fiskarens behov att kunna finess fiska en Carolina rigg, Dropshot rigg med lätta vikter eller en metod jag älskar i kallt vatten, finess jigg, 7-8cm jigg med en jigg skalle på några få gram. Glödhett!

Sist ut är det andra haspelspöt som är 7'6" 10 till 30gram. Den här klingan är en riktig armborst, känsliga topp men med en progressiv och mycket snabb klinga med en ryggrad som pallar mycket tryck men ändå känslig nog att känna allt! Primärt fann vi 7'6":an som det optimala abborrspöt vid jiggfiske. Vid testfisket visade det sig vara en otroligt mångsidig klinga, vare sig det var en dropshot rigg, en shadjigg eller en Astro Vibe 17 gram.

Det är nog det här spöt som kommer att passa flest fiskare, vare sig man fiskar storabborre i kustområden, jiggar efter gös eller är en ”veracity-angler” så att säga som drar abborrar på löpande band på alla möjliga metoder.

Hur skiljer sig nya Lizzard X mot den gamla Lizzard serien?

– Vi gjorde den första serien Lizzard (jerk, multipike och vertical) i Italien. Det enda som har följt med till dessa spön är namnets ursprung. Första Lizzard-serien utgick och runt 2017/2018 ville vi se en ny serie att ta upp segmentet ovanför redan existerande serier från CWC.

Kan du berätta lite mer om hur de är byggda och vad de har för komponenter?

– Givetvis var vår första tanke att vi skulle göra en hel-range serie med spön för abborre och gädda. Vi valde att gå via redan väletablerade kontakter i Asien. En av våra tidigare succéserier, Microwave, var några av de första spöna på marknaden som hade just Microwave från American Tackle Company. Vi valde helt sonika att förse Lizzard X med den senaste serien av dessa ringar och i titanium. Superlätta och har en fördel att minska linans fladder vid ringförminskningen vilket gör att kasten blir längre och precisare.

Vi använde oss av en typ av microringar till spinnspöt, Microlite, något som verkligen faller mig i smaken.

Hela proceduren började med att vi beställde hem lite olika klingor som grund att börja använda som mall för Lizzard X. När dessa klingor sedan (efter många turer fram och tillbaka) var godkända började arbetet med det grafiska. Jag ville använda mig av så få färgtoner som möjligt men ändå ha den där utstickande designen som ger produkten djup.

Vi gillade designen med x-wrap och hela konceptet bygger på att det ska vara en exklusiv vara, det är inga billiga genvägar eller enkla steg i konstruktionen. Jag satsade helhjärtat på vikten och styrkan men höll ögonen hela tiden på den ”cleana” designen. Rullfästet är av sk. Compressed Carbon och med en tunn förgrening mellan säte och skruv. Det låter utövaren känna klingan direkt mot fingrarna. En annan detalj med detta är att klingan är mattad och ej lackad i bakstycket. Generar om mer känsla.

Ringarna krympte vi ned till Microlite på spinnspöt och Microwave på haspelspöna, vilket är en minimalistisk ring uppsättning designad för att bära linan men inte låta den slacka för vid kast. Otroligt lätta i och med att dem är tillverkade i Titanium och väldigt snygga dessutom. Ännu en titanium detalj är hook clippen, det är dem små sakerna som tillsammans gör spöt.

Små nätta bakstycken och handtag i en speciell krympt gummi över foam teknik och svarta lindningar och washers gör hela spöt riktigt tilltalande.

Till sist, hur känns det att ha sitt namn på ett spö som kommer användas av många?

– Jag fiskade Largemouth Bass 2009 i Florida med min pappa i Okeechobee sjön. Vi hade en guide som jag vill minnas var Rodney King (märkligt nog) han presenterade en uppsättning spön vi skulle använda den dagen i den snåriga träskliknande sjön. Varje spö var mörkt lila med ett svart stycke varpå hans signatur i glimrande guld låg. Jag frågade honom om dessa och med svaret: ”It was a big thing to have your name on a rod, to see people use the stuff you helped produce. I'm proud”.

Där och då började tankarna sväva iväg.

It was a big thing to have your name on a rod, to see people use the stuff you helped produce. I'm proud

Runt 2011/2012 hjälpte Andreas Norell mig att modifiera ett Söder Sportfiske ”Grim Reaper” spö och med den ombyggnationen fick även jag mitt namn på klingan, det spöt har jag kvar än idag om mycket slitet och infiskat.

Tillbaka till BFT Lizzard X, jag är supernöjd med slutprodukten och så otroligt stolt över att få sätta mitt namn på ett spö som jag fått välja ut och designa efter mina egna idéer och önskemål. Jag har spenderat väldigt mycket tid med att ta fram dessa och provfiskat prototyper med mera.

Jag skulle vilja påstå att det är jäkligt lätt att veta vad man gillar och vill ha. Men att skapa det från grunden, när man inte har mycket erfarenhet av spödesign till att börja med, det är riktigt svårt.

Spöna kommer att finnas i handeln 2019 fr o m mars och det rekommenderade priset ligger på 3695 kr. Alla spön finns att känna och klämma på i monter D:142 på Sportfiskemässan i Elmia. Vi ses där!