Jag brukar köra förhållandevis mycket abborrfiske under sommaren, jag inbillar mig att abborrar klarar värmen och återutsättning under sommaren bättre än gäddan. Även om jag brukar fiska en del gädda ändå, speciellt i början och slutet av sommaren. Mina största abborrar under åren har jag tagit under sommaren när jag fiskat vegationsbälten med spinnare.

I samband med att gäddfisket blivit så mycket sämre i mina vatten så la jag det mer eller mindre helt på hyllan i början på juni och har sedan dess enbart fiskat abborre, vilket jag aldrig gjort förut. Ganska skönt med ett spö och en liten beteslåda bara.

Jag fiskar skärgård och närområde då mina fiskepass i regel är korta, en timme eller ett par på sin höjd. Det blir kanske inte riktigt lika mycket stora abborrar som det blev förr då man fiskade mer och åkte längre men det är kul ändå. För mig räcker det fint med att hinna dra ett tiotal abborrar på ett par timmars fiske innan frukost. Målet i år var en kilosborre i mitt hemmavatten, vilket jag varit nära men inte riktigt nått. Men det gör mig inte så mycket, man får utgå från sina egna förutsättningar och jag är ändå nöjd med årets abborrfiske denna sommar. Tycker det har gått bra med mina förutsättningar.

Förr så fiskade jag så gott som alltid med tre beten; Relaxjigg, Vibraxspinnare eller Viblure. I takt med att abborrfisket blivit mer populärt så har utbudet på beten, spön och ja allt vuxit rätt mycket och i år har jag testat för mig lite nya beten som jag gillat.

Viblure har alltid fungerat bra i mina vatten och den har varit en slags termometer hur hett fisket varit. Så den har jag fiskat rätt mycket med men faktiskt allt mindre under senare delen av sommaren då jag hittat andra beten som fungerat bättre som sökbeten. Jag har tagit fisk på rätt många olika beten men de här nedan har varit de jag fiskat mest med.

Spö & rulle

Jag har tidigare fiskat abborre med ett toppkänsligt jiggspö, ett Yasei Dropshot. Underbart haspelspö, men inte helt optimalt om man vill fiska lite större hårdbeten som trycker lite mer vatten. Därför föll valet i år primärt på ett Savage Gear XLNT3, 8' 12-40 gram. Ett haspelspö som verkligen fungerat perfekt till det fiske jag ville ha det till då jag knappt jiggfiskar alls på sommaren. Hyfsat allround men med fokus på lite större beten. På detta spö har jag haft en Shimano Sustain 2500.

Beten

De beten som jag fiskat mest med under denna sommar har nog varit Astro Vibe i storleken 5,5cm, 17g och färgen "Böckling". Är ett vibrationsbete likt Viblure men kastar till månen och går att fiska lite djupare och det är främst lite djupare jag har hittat fisken i sommar när jag fiskat.

En annan favorit är Gunki Gigan både i storleken 5,5 cm som fiskar 2,5 meter djupt och den större på 6,5 cm som fiskar ända ned till 4,5 meters djup. Det är ett riktigt stökigt bete som bökar ordentligt i vattnet. Betet är flytande så vid spinnstopp flyter det upp, har fått många hugg i just spinnstoppen på framförallt den större versionen av dessa två.

Det har även blivit lite fiske med mer långsmala wobbler eller jerkbeten med haksked om man vill kalla dom det. Där är det primärt Berkley Cutter 11 cm, 16 gram. Mycket löja i min vatten och detta imiterar dom till formen rätt bra tycker jag. Effektivt att twitcha och pausa. Upplever att jag fiskat detta bete på ca 2 meters djup när jag fiskar det som jag vill.

När jag velat fiska över vegetationsbälten och primärt sökt lite större fisk så har jag mest hetsjerkat hem skedlösa jerkbeten. Ett bete som jag tycker passar bra storleksmässigt till abborrfiske är Daiwa Lazy Jerk 9 cm, 18 gram och ett annat är Rapala X-Rap Twitchin' Shad 8 cm, 13 gram. Båda fiskar grunt.

Ett annat vibrationsbete som jag fiskat en del med är Lurefans Doublekill 7 cm men framförallt 5 cm. Det har levererat ok men jag gillar det för sin form och tror att det var 7 cm varianten som Dansken drog en riktigt fin första abborre på i nån säsong av Perch pro. Mer kul än effektivt i min bok, men är abborrna på gång så kan man sålla bort lite småfisk med detta. Ett bete som man blir glad av att bara se i beteslådan.

Sist är ett bete som för alltid förtjänat en plats i min låda och det är Viblure. Även detta bete som jag tagit ett par av mina toppfiskar på i år. Fiskar som sagt lite grundare än Astro Vibe som jag fiskat mer med just i år.

Dessa är de beten jag fiskat med, men som jag sa i början. Det känns verkligen som det generella intresset för abborrfiske ökat rejält de senaste åren och med det utbudet av beten (oklart vad som kom först av dessa dock). Det finns många likvärdiga beten till de jag nämnt ovan och dessa är de jag har fiskat mest med. Många fiskesätt har jag inte ens gett mig in på år, eller så har de inte passat mitt vatten för stunden. Till hösten kommer det säkerligen bli mer traditionellt jiggfiske efter abborre.

Nu är det snart dags för gäddfiske och på senaste turen hade jag faktiskt med mig mitt gäddspö som jag tog några kast med. Kändes väldigt märkligt att fiska med det spöet och ett gummibete på 110 gram igen.