Poddar är ju väldigt inne att både spela in och att lyssna på. Personligen har jag lite svårt för formatet. Mina tankar glider alldeles för lätt iväg åt alla möjliga håll när jag lyssnar på poddar, om det inte är något som verkligen fångar min uppmärksamhet och intresse.

Det gör Gäddpodden, den träffar mitt i prick och trollbinder mig under den tiden jag lyssnar. Jag trodde inte jag skulle klara av formatet så jag var lite sen på bollen och började inte lyssna förrän i somras. Då fastnade jag dock verkligen och jag vet inte hur många gånger jag lyssnat igenom avsnitten.

Jag har tänkt att skriva om Gäddpodden sedan i somras men det har inte blivit av då det är lite dubbelt för mig. John Zarafadl och Oscar Trowald som leder podden är två extremt duktiga gäddfiskare och kunniga i området. Oscar jobbar för Sportfiskarna och brinner för gäddmete. John är också en duktig gäddfiskare och enligt mig en Sveriges bästa pennor när det gäller sportfiskejournalistik. Hans del i avsnitt tre av Gäddpodden där han berättar om den långsiktiga planen för sitt fiske är helt magisk och otroligt stark.

Varför har jag då dragit mig för att skriva om detta? Jo John och Oscar har starka åsikter om saker vilket kanske är en av poddens främsta styrkor. Deras fiske och nivå på saker är så pass mycket högre än min egen. De trycker också väldigt hårt på jakten efter stor och då framför allt tung fisk. Det har också varit mitt driv och jag fiskat hyfsat mycket men inte alls så mycket eller lika framgångsrikt som dom. Nuförtiden med familj, arbete och annat så kan inte jag med gott samvete lägga den tiden det tar att utforska okända vatten långt bort. Nuförtiden älskar jag gäddfiske mer än vad jag älskar stora gäddor. Så har det delvis blivit av det kollapsade gäddfisket i Stockholms skärgård som jag har runt knuten. Jag älskar att komma ut några timmar innan jobbet på sjön och fiska, att kunna göra det betyder väldigt mycket men nuförtiden hoppas jag inte ens på bättre fisk på såna pass om jag ens någon. Det handlar om något annat, något som jag kanske inte ville se mig som för några år sedan. Det är i alla fall min verklighet. Det har också lett till att jag satsar på så "säkra kort" som möjligt de få gånger per år jag kommer iväg på mer seriöst gäddfiske. I podden så tror jag John och Oscar mer eller mindre sagt att de skulle lägga prylarna på hyllan om de hamnar i min position. Jag är mer eller mindre "följa john personligheten" som de pratar om personifierad och det är kanske inte så kul att bli påmind om det, eller hur ens fiske brukade se ut. Men jag älskar fortfarande gäddfisket trots hur mitt egna fiske har utvecklats, även om det är svårt ibland.

De träffar alltså en öm punkt på mig, men hur sargat mitt ego än blir av det så tar de upp otroligt intressanta ämnen och träffar säkert ömma punkter på fler än hos mig. Jag tänker också att det är bra, att vara lite obekväm och få folk att reagera, tänka till och kanske göra annorlunda. Utöver detta så har de även med väldigt intressanta gäster som Christer Lindström som pratar om sitt gäddfiske, fiskekologen Petter Tibblin som pratar om forskning på Catch and release och fiske i varmt vatten, David Lundqvist, Claes Claesson med flera. Jag är också helt säker på att gäddmetet i Sverige kommer få en uppsving tack vare gäddpodden och Oscars passion för den typen av gäddfiske.

Så om du mot förmodan missat denna podd, Sverige bästa podd, kolla in den. Även om du inte gillar gäddfiske så gör deras brinnande engagemang och passion för det värt att lyssna på det, det och deras västgötska. Jag lovar!

Du hittar Gäddpodden på alla ställen där poddar vanligtvis finns, men här är ett av dom och på Spotify är ett annat.