I somras flyttade jag tvärs över landet och bytte en kust med bräckt vatten mot en annan med salt. Jag lämnade också det vatten jag lärt känna sedan barnsben, alla grynnor, kanter, vegetationsbälten och så vidare.
Att börja om från början är både lite skrämmande men ger också en nytändning. Jag har fördelen med att ha fiskevänner bosatta relativt nära nu så jag kan hänga med till vatten de känner till men det är också kul att utforska vatten själv vilket jag har gjort lite smått.
Den största skillnaden för mig är att istället för kust och skärgård så är det nu sjöar och åar som gäller. Jag har heller inte en egen båt här vilken är rätt begränsande. Antingen så har jag fiskat från land eller så har jag hyrt båt där det funnits.
I bästa fall så finns det en djupkarta eller loggad data digitalt så man kan se vilka områden som djupmässigt kan verka intressanta. Det kan vara svårt att fiska blint när man vant sig vid att ha en skärm att titta på, djup, bottentyp, betesfisk och vad det nu kan vara.
Inspirerad av mina sydländska vänner bestämde jag mig för att fixa en portabel rigg som man kan ha med till hyrbåtar, kajak eller träskbåtar.
Tänkte gå igenom den.
Det huvudsakliga som man behöver är ett lod eller kombinerat lod och plotter. Gärna ett som har möjlighet att logga och spara data. De flesta moderna kombienheter i medelklass och uppåt har denna möjlighet. Lowrance har sitt Insight Genesis och social maps där man som användare kan ladda ned kartor och ta del av andras loggade data som de valt att dela med sig av. Humminbird har Autochart Live och deras Liveshare som är ungefär samma sak. Samma sak med Garmin och Quickdraw Contours. Det jag använder är ett Humminbird Helix med 7 tums skärm. Du kan ha samma skärm i en fast installation i båt och på en portabel rigg. Du behöver då en extra strömsladd och en extra givare.
För att kunna använda ekolodet så behöver du fästa givaren på något portabelt sätt. Här finns det lite olika metoder men det jag valde var ett portabel givarfäste från Minn Kota. Du fäster det likt en aktermonterad motor och kan fälla upp det om du vill.
Nästa steg är att ha en batterikälla. Jag hade ett Lithium-batteri sedan tidigare så en tanke var att ha det i en batterilåda med handtag och samtidigt fästa skärmen på den lådan. Men efter att ha prata med Jimmy och Rickard så föll valet på ett mindre batteri på 12 Ah från Biltema. Det batteri jag hade var på 60 Ah och det är lite överdrivet för att bara driva en skärm.
Med ett mindre batteri så försvann alternativet att ha skärmen på batterilådan. För att ha det ur vägen men ändå väl synligt så hade Jimmy monterat det på givararmen. Detta kan man göra på flera sätt men RAM Mounts är ett väldigt vedertaget sätt att montera såna här skärmar på och det finns väldigt många olika alternativ tillgängliga. Det gör det också enkelt att flytta skärmen från en båt till en annan om man skulle vilja det. Jag använder en kula i storlek C som enligt Ram Mounts är lämplig för skärmar upp till sju tums storlek, vill man ha en stadigare lösning så är det D-kula som gäller. De har även lösningar för givarfäste om man är intresserad av det.
På Minnkota givararm-röret så sitter det en tough-claw, på den sitter det en mellandel, som är 14 cm. Den hade kunnat vara kortare. I skärmbygelns undersida sitter det ytterligare en kula med platta som är anpassad för Humminbird. Lowrance och Garmin har varianter där du fäster kulan direkt i skärmen men det har alltså inte Humminbird.
Sista detaljen är att ha någon slags väska att transportera och förvara delarna i. Även att ha batteriet i om det skulle vara lite sämre väder så är det trevligt att ha det skyddat. Här kan man ta vad man har, för min del så blev det en Abu Garcia Beast Pro EVA Accessory Bag L. En vattentät väska i ett värmelimmat EVA-material som rymmer både batteriet och skärmen, samt kablage och säkringar och lite tillbehör. Den passar dessutom fint i min gamla Shimano Tackle Boat Bag för transport från bil till båt.
Lämna ett svar