För en kort tid sedan blev jag tillfrågad av Rickard om att hänga med på fiske en helg. Visst sa jag. Vi skulle vara två båtar och ett litet gäng som fiskade en plats där jag bara fiskat en gång tidigare, 2017. Vi hade det tufft då, tre småfiskar på tre gubbar och tre dagar. Så denna gång kunde det bara bli bättre.

Ju närmare helgen vi kommer desto tråkigare såg väderprognosen ut. Hård vind och stora mängder regn. Men boendet var bokat, folk hade tagit ledigt så det var bara att göra det bästa av det och hoppas på att väderprognoserna hade fel.

Men det är märkligt hur väderprognoser sällan har fel åt det hållet. Första dagen blev det visserligen lite mindre regn än utlovat, men mer blåst. Andra dagen som skulle vara hyfsad fick betydligt mer regn än utlovat och ungefär den vind som var sagt. Vinden var tillräcklig för att omöjliggöra fiske på många av de platser vi ville fiska, så vi fick fiska där man kunde.

Det kom upp fler fiskar än förra gången, jag fick fem första dagen och tre andra om man räknar med en felkrokad och en del följen, men det var bara små fiskar och inte alls de fiskar vi var ute efter. Men det var ungefär de fiskar vi väntade oss med tanke på de platser vi kunde fiska. Ricco i den andra båten fick den största fisken i vårt gäng och den var prick 100cm lång. Inte något monster men en vettig fisk. En av mina fiskar tog jag på en av de få halvvettiga platser vi kunde fiska och betet hade satt sig i gällocket så hon kom in snett. Trodde det var en bättre fisk men icke. Ändå den fisk jag värderar högst från fisket.

Den tredje och sista dagen regnade det betydligt mer än båda de tidigare dagarna och vinden hade ökat. Så kanske för första gången i min fiskeliv så kände jag att jag lika gärna kunde åka hem istället för att ge sig ut, med tanke på föregående dagars fiske. Pinsamt men sant. Jag tror att övriga kände samma sak och så blev det.

Det är något av ett genomgående tema i mitt fiske, jag har blivit inblåst och fått fisket sabbat av vädret fler gånger än vad jag kan minnas, även på sommaren när ingen kan minnas senast det var så. Mycket kan man påverka men inte vädret. Det är bara att bita ihop och komma igen. Det var i alla fall kul häng.

Blött
Vind, vind, vind.
Rickard dänger på
Gänget i den andra båten, i skydd bakom en ö.