När man man är klar med sin master och har använt den till att gjuta en silikonform så är man nu redo att gjuta det första betet.

Plastisol är grunden för att gjuta ett bete och mitt val av plastisol var Svartzonker Green Plastisol från Betesbyggarkiosken men det finns även andra som säljer bra ftalatfri platisol i Sverige. Plastisol är flytande mjölkfärgad vätska som man värmer upp till >160 grader och som då är en klar, hyfsat lättflytande vätska. När den stelnar så är förblir den helt klar. Man måste alltså tillföra färgpigment för att ändra utseendet på plastisolen.

Att leka med färger och kombinationer är fantastiskt roligt och det finns inte direkt några begränsningar mer än din egen fantasi. För att färga ditt bete så finns det flera olika sätt. Färgpigment är kanske det vanligaste, det är ett färgpulver som du blandar i plastisolen och på så sätt färgar den. Ju mer du har desto mer täckande blir färgen. Man kan även kombinera dessa färgpigment med highlight pigment och/eller pearl som tillför ett skimmer och ett djup. Sen har vi ju glitter också. Bara att blanda vilt och leka fram egna färgsättningar.

För att värma upp plastisolen så behöver man en mikrovågsugn och det ska nog inte vara en du lagar mat i. Du kan hitta fullt tjänliga mikrougnar för detta på loppisar och i secondhand-butiker för någon hundralapp. Jag såg även till att skaffa mig en ansiktsmask med gasfilter, vilket är en billig försäkring, även om jag inte har någon större insikt i exakt hur skadliga ångorna som blir är, men helt nyttiga är de säkerligen inte.

Du behöver även en värmetålig behållare för plastisolen som du värmer i mikron. Pyrex-kannor funkar kanon då de även är lätta att hälla ifrån. När plastisolen stelnat så är det bara att dra av från glaset och från t ex metallbestick som du använt för att röra om under uppvärmningen.

Svartzonker har massor av bra filmer på Youtube som den här nedanför där han går igenom gjutningsprocessen väldigt tydligt.

Den allra första gjutningen i din nya silikonform ska du inte räkna med att den blir något. Den rensar formen från beläggningar och annat. Att göra enfärgade beten är enklare än beten med två lager. Det största problemet med enfärgade beten är att plastisol krymper när det svalnar och har man bara en hällning så krymper det till synes mer så man kan behöva fylla på lite under svalningsprocessen.

Beten med två eller fler lager är något klurigare. Det kallas att laminera och det gäller att hälla på nästa lager vid rätt tidpunkt. För tidigt så blandas det nya lagret med det gamla (vilket kan vara effektfullt) och för sent så fäster inte det nya lagret i det gamla ordentligt och det går att dela betet, vilket är dåligt. Jag har lyckats med båda delarna och tycker det är bättre att hälla lite för tidigt än för sent. Om man inte vill göra om det, för du kan smälta ned gummit igen då och börja om. Laminering kräver lite övning helt enkelt. En gasbrännare kan vara lite till hjälp då man kan värma upp första lagret om man väntat lite för länge men är väl inte helt trivialt.

Första lamineringen, buken hade inte svalnat tillräckligt så färgerna blandades i främre delen

När man har gjutit sitt bete och låtit det stelna några minuter i formen så kan man med fördel slänga betet i ett vattenbad där det får svalna ytterligare.

När jag provfiskade min första modell så märkte jag några saker och det var att bryggan till paddeln var lite för tjock vilket gjorde att den var lite trögstartad och man behövde fiska den rätt hårt för att få igång den. Det var inte riktigt det jag var ute efter så då fick jag tipset att klämma ihop gjutformen när jag gjöt vilket fungerade riktigt bra med bara en tving. Då upptäckte jag att paddeln var lite för stor, genom att klippa ned den så kom jag fram till en storlek som passade bäst. Man kunde ju klippa alla jiggar man gör, det fungerar ju men med 3D-printing och digital master så är det ju lätt att göra ändringarna och skriva ut en ny master. I samma veva så passade jag även på att flytta ögonen och gjorde de mer som på min andra modell. Dels var placeringen lite dum när man jobbar med flera lager och sedan gillade jag formen på den andra modellen mer.

Gjutning med tving för att få smalare brygga till paddeln
Båda modellerna bredvid varandra

Jag hade kunnat undvika att slösa silikon genom att använda gjutsand, det är så att man gör en gjutform fast i speciell sand som man packar. Den håller för någon gjutning och är tillräckligt för att du ska kunna testa gången på ditt bete.

Skvalp proteam provfiskar

Vill man pynta sina beten ytterligare så är ögon ett bra steg. Jag valde att inte ha limmade ögon utan ögon som är en del av gummit och sedan målade ögon, om jag känner för det. Jag har ännu inte testat hur väl det håller då jag inte fiskat med betena ännu men den färg jag använde var Svartzonkers Quick dip som jag duttade på.

Ett öga svart

Det som återstår nu är att fånga den första fisken på ett bete som man har gjort själv.