Nu till julen så skulle jag ut till skärgården för att fira jul på lantstället som vanligt. Jag hade skapligt med fiskeabstinens då senaste gången jag fiskade var i november. Sen hade jag lite nya beten jag skulle vilja testa. Jag visste att det förmodligen skulle vara rätt dåligt fiske med tunna isar i lävikar och kallt klart vatten.

Trots detta så såg jag ändå fram emot att få göra några kast, att få se hur de nya betena går och bara få fiska lite. Så klart vill man ju få upp en redig julgris med och den inställningen har man när man ger sig ut.

Efter att jag fixat lite med utrustningen så var första etappen att sjösätta en snöfylld båt och hänga på motorn. När detta var gjort och efter ett litet missöde med dyvikan så var detta klart och det var bara att ge sig av.

Min far som normalt inte brukar fiska så mycket hängde med, alltid kul med sällskap i båten och bra när det är kallt i vattnet om något skulle hända. På julafton var det alldeles lugnt, nästan spegelblankt, inte de bästa förhållandena att fiska i men det var behagligt och väldigt vackert ut. Frisk, kall luft och vågskvalp kändes fantastiskt uppfriskande.

Fisket var det lite sämre med, inte ett liv, inget följe, inget hugg, ingenting. Jag körde på med tailbeten av olika modeller samt med vanliga jerkbeten, min far körde med klassiska skeddrag. Vi var ute några timmar och nötte på lite olika platser innan det var dags att ge upp då dagsljuset började försvinna.

På juldagen kändes det bättre, det hade börjat blåsa rätt mycket, ostlig vind och så hade det blivit några grader varmare. Resultatet var dock detsamma som på julaftonen, inte ett liv. Även om det är kul att vara ute och fiska så började det kännas lite tråkigt att inte få fightas lite.

På annandagen var det dags för mig att åka hem. Vädret hade blivit mycket sämre med, starkare vind, snöblandat regn och annalkande dimma. Så jag lämnade båten vid bryggan och tog några kast från land. Struntade i tailbetena och körde på klassiska buster jerk. Kändes mycket roligare att fiska med bustern igen dock så gav det inget.