Jag har kört mestadels med BFT:s styva tafsar när jag har jerkfiskat. Efter att ha testat en mjukare tafs så tyckte jag att det kändes bättre. Jag bestämde mig då för att göra min egen tafs.

Tafsmaterial

Att tillverka sin egen tafs är inte speciellt svårt. Jag valde Titanium Tooth Proof 75LB titantafs, den är elastisk och knytbar. Ett alternativ är BOA, som jag tyvärr inte har någon erfarenhet av. I den ena änden knyter jag en vanlig lekare och i den andra ett Staylock beteslås. Crosslock är ett annat alternativ, jag har inte haft några missöden med någon av dessa modeller.

Staylock och lekare

Jag knöt tafsen med en vanlig betesknut, genom lekaren/beteslåset, runt tre-fyra varv och sedan tillbaka igenom vajern. Efter detta tar jag en tång och drar i änden samtidigt som jag drar den andra genom att vira den runt handen. Knuten kan se något odragen ut men det ska inte vara någon fara. Man känner när det tar stopp och då bör man inte dra mer. Sedan knipsar man av överskottet med en avbitare. Man bör lämna några mm så att den inte går upp. Samma process i bägge ändarna.

Betesknut

Längden kan man variera efter smak och tycke. Jag brukar göra mina mellan 40 och 50 cm långa. Men som sagt det kan man ju variera efter vad man själv tycker känns bäst. Kortare än 30 cm bör man nog inte göra tafsen dock. Vill man så kan man trä på två bitar krypslang och ha över knutarna.

Knuten tafs

Här nedan finns ett videoklipp med Trumman som visar hur han knyter tafs. Fiskejournalens spelare fungerar sådär, så om det inte fungerar kan man kolla in klippet på deras sajt här.