Beteshink

Att göra sin egen beteshink för att förvara sina lite större beten är inte speciellt krångligt och genom att göra det själv så kan man spara lite pengar och samtidigt få den precis som man vill.

Efter ha sett lite olika beteshinkar så föll jag för en modell som hade utåtsvängda kanter och hade två bockade upphängningsjärn på baksidan. Denna modell har jag sett i butiken hos Söders sportfiske för 249 kr. Apells har samma hink med litet annorlunda utseende, deras modell kostar 298 kr enligt deras hemsida. Jag är osäker på tillverkaren till den röda hink som Söder sportfiske hade men jag har hört att Abu Garcia ska komma med en sådan hink i årets utbud.

Efter att ha frågat runt lite grann så berättade Stampe om att modellen var en foderkrubba till häst ursprungligen och tipsade om att Hööks hade denna för 99 kr. Jag har även sett att Hästtema.se har samma för ungefär samma peng och Hi-Sport har liknande hinkar. Det som saknas på den som Hööks har, är hål och eventuellt ett bärhandtag. Hos Hästtema finns den i annan färg än svart och där ser man även upphängningsbyglarna som jag missade att fotografera.

Jag köpte hinken från Hööks och borrade ett gäng hål i den som jag försänkte. En rad med hål för att hänga beten på insidan av hinken, sen gjorde jag några hål i en yttre rad samt skåror för att tillfälligt hänga beten. Apells hade detta på sina hinkar och det tyckte jag verkade trevligt. Jag borrade även två hål i botten av hinken och slutligen två hål för att fästa ett bärhandtag i form av ett rep med två knutar i ändarna. Gjorde bärhandtaget tillräckligt långt så att man kan vika undan det vid fiske.

Riktigt trevligt att ha betena lättillgängliga när man är ute på sjön sen så mår de nog lite bättre av att hänga på tork efter fisket istället för att ligga instänga i lådor.

Beteshink
Hinken med lite hål borrade

Beteshink
Hålen har blivit försänkta

Beteshink
Provtur, ännu saknas yttre raden hål och bärhandtaget

Beteshink
Yttre rad med hål och skåror för tillfällig upphängning har tillkommit

Beteshink
Bärhandtaget av rep har kommit på plats

Beteshink
Närbild på handtagets fäste

Uppdatering: Detta skrevs januari 2010 och nu finns det beteshinkar i de flesta sportfiskebutiker, men det är fortfarande lika enkelt att göra sin egen. Priser i texten ovan stämmer förmodligen inte på kronan längre.