Att förlänga ett spö vid korkhandtaget så att man får mer kraft när man skickar iväg betet låter kanske som ett rätt komplicerat ingrepp men det behöver det inte vara. Jag har ett Daiwa Powermesh 6',6" som jag tycker har ett alldeles för kort korkhandtag och i höstas köpte jag ett Strike Pro Hamer som jag också tyckte kunde få vara lite längre.

Jag rådfrågade då OlleSöder Sportfiske som delade med sig av sig av sina kunskaper i ämnet.

Efter att ha fått lite instruktioner så påbörjade jag min första spöförlängning. Det man behöver för ett sånt här ingrepp är; ett metspö som man kan stjäla en bit ifrån, korkringar, expoxylim, en fintandad såg och ett fint sandpapper.

Steg 1: För att passa in delen (metspöet) som du ska förlänga spöet med så behöver man antingen bända bort butten som sitter i änden eller såga av den yttersta delen om det första alternativet inte är möjligt. Jag valde att göra detta först på mitt Strike Pro Hamer och på det gick det att få loss pluggen/butten som var limmad i spöet.

Steg 2: Ta ett metspö där en av sektionerna passar in änden på spöet. Stick in det så långt det går och sedan kan man göra en markering för att veta hur mycket man behöver limma. Känn sedan efter ungefär hur mycket du vill förlänga ditt spö med och kapa sedan av den istuckna delen med lite marginal. Mest för att få den enklare att hantera. Stryk på epoxylim på den del du ska sticka i spöet och pressa i det så att det sitter fast. Låt limmet härda.

Steg 3: När limmet har torkat så kan du passa på korkringarna på förlängningen. Förmodligen så kommer inte dessa att passa helt perfekt. Då kan man linda på tejp på spöet eller minska innerdiametern på korkringarna om de inte skulle gå på. När ringarna sitter bra så limmar man dessa dels mot spöet och även mot varandra. Pressa ihop och låt torka. Jag köpte mina korksektioner på Stockholms Flugfiskecenter, kan vara bra att ha med spöet eller att ha måtten på det så att man får kork så nära i storlek det befintliga handtaget som möjligt.

Steg 4: Såga av änden på spöet som sticker ut utanför den sista korkringen. Om man fick loss pluggen/butten någorlunda hel så kan man förhoppningsvis passa in den i den nya änden. Jag fick slipa ned originalbutten något på mitt spö. Annars kan man behöva tillverka en ny av en vinkork, champagnekork eller något annat material.

Steg 5: Jämna till övergången mellan korkringarna och det ursprungliga korkhandtaget med ett fint sandpapper. Ju finare papper man använder, desto längre får man hålla på och desto finare blir det. Om det är några större gropar och håligheter i korken så kan man blanda lim med det avslipade "korkdammet" och smeta på det på korkhandtaget. Sedan blir det jämnt och fint när man använder det också.

Sen var spöet färdigt med ytterligare ungefär åtta centimeter korkhandtag. Låter kanske inte så mycket men det krävs inte så mycket för att göra stor skillnad.