En frontmonterad elmotor gör fisket mycket trevligare och det har stått högt upp på önskelistan för min egen del ett tag. Innan båten sjösattes denna säsong så var det som vanligt några saker att fixa, att montera på en elmotor var en av dom.

Det blev en begagnad Watersnake SWTSB 54 lbs. Denna modell är gjord för att monteras i fören och har en fästplatta som gör att man kan relativt enkelt kan ta bort motorn om man skulle vilja. Första steget var att passa in den på fördäcket. Min båt är en Quintrex 540 och den har en nos där själva fästplattan skulle kunna sitta fint. Problemet är att man inte vill ha motorn monterad rakt framåt. Dels så tar den onödigt mycket plats i båten när motorn är uppfälld och sedan är det lite dumt att ha en motor som sticker ut som främsta punkt om man inte absolut har något val.

Monteringen blev alltså snett framåt, fästplattan fick precis plats mellan relingen och ankarfacket. Det främre facket kommer bli svårt att komma åt då motorn sitter på plats men man kan komma åt det nu när inte motorn sitter där. Det var en uppoffring jag var redo att göra.

Plattan fästes med fyra bultar och när motorn sitter på plats så sticker den inte ut, vare sig framåt eller in i båten. Fästplattan som alltid sitter på båten är relativt liten och motorn fästes i denna via en sprint som man lätta kan ta loss. Från motorn så går det två kablar, en till batteriet som står i ett fack under kastdäcket och en sladd till fjärrkontrollen/styrplattan. Strömsladden skulle man kunna dra lite snyggare genom ankarfacket. Som det är nu så måste man även skruva loss kablarna från batteriet. En smidigare snabbkoppling skall nog till.

Styrplattan är en platta som man har på durken och kontrollerar med fötterna. Detta är den enklaste formen av fjärrkontroll, det finns sladdlösa som inte är större en en larmdosa till bilen. Den fjärrkontroll som jag har nu har en knapp för höger, en för vänster och en för att köra motorn. Sedan finns det ytterligare två knappar, en för att låta motorn gå kontinuerligt och en för gas. Sladden mellan styrplattan och motorn är såpass lång att man kan stå vart man vill i båten och kontrollera motorn.

Med en elmotor så kan man fiska av en vik eller kant väldigt smidigt med små korrigeringar för att få båten att gå dit man vill. Eftersom man sköter motorn med fötterna så kan köra den även när man drillar en fisk. Känns riktigt lyxigt och skönt med en tyst elmotor istället för att behöva starta huvudmotorn och ge båten en liten knuff.