Då det vilat en gösförbannelse över oss så har det sett mörkt ut med ett av mina fiskemål för året som var att få gös. De senaste försöken har inte resulterat i något mer än hånfulla gös-pet. Ett SMS i min telefon öppnade upp för möjligheten till revansch och för att bryta förbannelsen. Jag var (till skillnad från gösen) inte sen med att nappa på detta.

Det skulle bli ett kort pass efter jobbet, mörkret kommer snabbt så här års, men jag var hoppfull om att förbannelsen skulle brytas. Det blåste ordentligt och det var en relativt klar himmel när vi gav oss ut. Det började lovande, några kontakter, knäpp i jiggarna men ingq riktigta hugg. Mitt i ett telefonsamtal kliver dagens första fisk på, en skaplig fin fisk i trekilosklassen. Dock av fel art för kvällen, nämligen en gädda. Strax efter det kommer gädda nummer två upp.

Tiden rullar på och det händer inte så mycket mer. Tvivlet börjar smyga sig på, ska det bli ytterligare ett nederlag? Plötsligt gör Olle ett rejält mothugg och säger något i stil med "sådär ja". En gös runt tre kilo kommer upp till ytan, gör ett par rusningar och så händer det som inte får hända, linan brister. Gösförbannelsen gör sig påmind genom en sjöfågels skrattande när vi står där i båten.

Vi lägger ned det aktiva jiggandet och börjar vertikaljigga istället. Det visar sig vara rätt taktik, det är trögt och de tröga gösarna reagerade bättre på mer statiskt fiske. Olle får snart upp den första gösen i båten, en gnista hopp tänds för min del.

Det börjar bli mörkt, men strax efter den första gösen så känner jag något mot jiggen. Måste vara fisk tänker jag och är på helspänn. Då känner jag något igen och gör mothugget snabbare än vad Lucky Luke hade gjort. Smack! Den gyllene gösen bryter ytan och skrattet från sjöfåglarna är utbytt mot ljuvt plaskande vatten.

Vi krokar loss den, tar ett par (ofokuserade) bilder i mörkret, väger den och returnerar den. Vågen visade att mitt göspers blev 2,58 kg. Vi tvingas bryta strax efter detta på grund av mörkret. Jag känner mig upprymd, gösförbannelsen är bruten och ett av mina fiskemål för året är uppfyllt.