Esox masquinongy

För ett år sedan så lyssnade jag på Trumman som berättade om resor till USA där han hade fiskat muskie. Det lös i ögonen när han med inlevelse berättade som bara Trumman kan, han hade helt klart fått muskiefeber. Jag hade lite svårt att förstå det magiska i det hela då.

Den senaste tiden så har det ramlat in rapporter från lite olika sportfiskeprofiler som varit "over there" och dragit upp stora muskies. Med Trummans föredrag i bakhuvudet och dessa lyriska rapporter så blev jag lite mer intresserad av denna mytomspunna monstergädda. Jag bestämde mig för att ta reda på lite mer om denna fisk och vad det finns för möjligheter att åka dit och fiska muskies själv.

Vad är då en muskie? Jo muskien är den största arten av släkten gädda, alltså en arg storebror till den gädda vi har i Sverige. Esox masquinongy som den heter på latin kallas i folkmun muskie som i sin tur är kort för muskellunge. Den har även en del andra namn men ursprungligen betyder det "ful gädda". De största exemplar som fångats ska ha vägt drygt 30 kg och ha varit över 65 tum långa. Muskien är precis som vår gädda en sötvattensfisk och man hittar den i Nordamerika. Då muskien och vår gädda delar vatten förekommer hybrider, en sådan fisk kallas för tigermuskie och är steril.


Foto av Ninahale på Flickr

Vad jag har förstått så är muskiefisket annorlunda mot gäddfisket på flera sätt. Det smäller inte på lika ofta som det gör med gäddfisket, det är tydligen inte ovanligt att man kan fiska 7-8 timmar utan ett pet för plötsligt få ett brutalhugg. Beteendet när den jagar sägs påminna mycket om barracudans. Betet följs ofta länge och analyseras innan de bestämmer sig för att hugga. Många muskies tas vid båten på den så kallade "figure eight", då man för ned spötoppen i vattnet och gör en åtta upprepade gånger. En 50-tums muskie (127 cm) är en drömgräns som inte verkar vara omöjlig att uppnå. Fredrik Stjärnqvists gäng plockade i år 16 muskies på sex man och sju fiskedagar, fyra av dom var över 50 tum.


Foto av PA på Lundgrens

Vad kostar då en muskieresa till Nordamerika? Det finns ju inte direkt någon muskiecharter utan man får nog räkna att betala en del, någonstans mellan 25 000 - 30 000 är nog helt rimligt. På Fiske-Feber kunde man läsa att det fanns ett par platser över för resan som var nu i september med ett cirkapris på 22 000. Då handlar det om en eller ett par platser som ibland finns över när Stjärnqvist, Trumman mfl åker över. Även PA på Lundgrens fiske brukar åka dit med ett litet gäng varje höst. Är man intresserad av att åka så är Lundgrens ett bra ställe att fråga vidare på.

Stephan "Dansken" Nielsen, om sina äventyr med muskies i Ontario
Lac Seul Ontario Kanada

Fredrik Stjärnqvist har skrivit om sin Muskie-resa 2011
Fiske-febers redaktionsblogg

På CWCs blogg har man kunnat läsa om hur Trumman, Daniel Petersson, Fredrik Stjärnqvist, Christian Robertsson Magnus Wallén och Erik Hoffman lurar upp fina muskies.
Ett blogginlägg