På någon av de sista fisketurerna 2011 så fick mitt Hamer-spö en kyss på något sätt så att själva spöringen böjdes något och keramikringen inuti brast. Man kan inte endast ersätta keramikringen utan måste ersätta hela spöringen.

De delar man behöver förutom verktyg är en spöring i rätt storlek, bindtråd och epoxylim. Jag var ganska säker på att det inte skulle bli lika fint som de andra fabriksgjorda spöringarna men jag skulle i alla fall ha ett fungerande spö.

Första steget var att ta bort den trasiga spöringen och resterna av den gamla bindtråden. Jag började att fila bort lim och bindtråd där spöringen var fäst (se den översta bilden). När jag kommit ned till spöringens metall så går det enkelt att lyfta bort spöringen. För att få bort resterna av den gamla bindtråden använde jag en fin skruvmejsel, tråden lossnade rätt lätt.

Innan den nya ringen sattes på plats så putsade jag bort resterna av lim med ett fint sandpapper. Jag satte fast den nya spöringen med en tving på ena sidan för att sedan binda fast den andra sidan med bindtråd. Samma sak med den andra sidan, fast då behövdes ingen tving.

Jag valde ett snabbtorkande tvåkomponents epoxylim. Man kan välja ett som tar längre att torka men då behöver man rotera spöet under torkningstiden för att få det jämnt. Epoxyn stryktes på med en fin pensel och fick torka innan en andra strykning.

Så här såg det ut efter första strykningen, inget konstverk men som sagt ett fullt fungerande spö igen.