Förra året gjorde jag jag mina första stapplande steg för att fiska gös. Det gick väl sådär men jag fick i alla fall upp några gösar och mitt personbästa hamnade på drygt 2,5 kg. Jag satte mig även in i teorin bakom vertikaljiggning något.

Nu i veckan fick jag chansen att följa med ut på ett kvällpass med en som kan det här med vertikalfiske på riktigt, nämligen Jan O från +FishEco. Innan vi åkte ut så berättade jag om gösförbannelsen som vilade över mig men han verkade inte speciellt orolig.

Vi åkte båt en bra bit, hans topprustade Quintrex 440 klarade det dock utan problem trots att det börjat blåsa upp lite grann. Väl på plats så gav Jan O mig några snabba instruktioner och det kändes inte som det jag lärt mig själv var helt fel, men detaljer kan vara nog så viktiga och det fanns saker att slipa på.

Efter tio minuters fiskande så krokar jag min första gös, jag känner snabbt att den är betydligt större än mina tidigare gösar. När jag skymtar den så tror jag först att det är en gädda på grund av storleken. Det visar sig vara en gös, den är nästan dubbelt så stor min tidigare största gös. Nytt personbästa hamnade på fyra kilo på den första fisken, en skaplig början. Jag får även två till över mitt tidigare personbästa men ingen större än den första gösen.

Jan O som bara några dagar tidigare tog en riktigt fin gös på 6,9 kg visar vart skåpet ska stå med två stycken över fem kilo. Vi testar även på att fiska pelagiskt. Jan O visar på lodet vad vi är ute efter och på vilka djup man ska fiska på. De verkar inte vara på hugget dock, jag får en knäpp som inte resulterar i något men det var ändå kul att testa på.

Det var väldigt givande att följa med någon som kan detta på riktigt. Det gör lite skillnad, sen gör det ju inget heller om man fiskar där det finns gös.