Inför min kommande resa till Rügen så tänkte jag att det skulle vara bra att ha en spötub för förvaring av spön under bussresan ned. Spötoppen på mitt Hamer-spö är 175-180cm, det är det längsta jag ville kunna få plats med. Antalet spön som jag tänkt mig är två-tre stycken, utan rulle.

Jag tittade på de spötuber som fanns på marknaden som t ex "airline rod case" från Berkley. Det kostar ungefär 600 kr och det kan det säkert vara värt. Men jag tyckte att det kändes lite överdrivet då mitt behov i princip endast var för denna resa. Jag började då kolla runt lite på Fiskesnack efter DIY-guider och hittade en hel del i ämnet. Det vanligaste hemmabygget verkar vara gjort av avloppsrör och delar till detta. Det finns även de som använt stuprör och mer originella material.

Ett avloppsrör får det bli tänkte jag och tog bilen till byggvaruhuset Fredells. Väl på plats så insåg jag att rör i den dimension jag ville ha samt delar till det skulle överstiga priset för en "Bazooka rod case". Inte alls vad jag tänkt mig. Nu är det möjligtvis så att det finns billigare byggvaruhus men då de förmodligen är sämst på att visa sortiment och pris på nätet så är det svårt att veta vad de har och vad det kostar.

Efter att ha vandrat runt på Fredells ett tag så förklarade jag vad jag var ute efter för en i personalen. Det ledde till att jag fick ett papprör som de hade haft matta upphängd på. Det var två meter långt och med en invändig diameter på ca 110 mm och tjockleken på materialet var ca 8-10mm. Det bästa av allt var att det var gratis. Tack för det Fredells.

Jag kapade av tio centimeter av röret. Sedan var det bara att lösa problemet med ändarna. Ville gärna hitta något passande som gjorde att jag kunde skruva på locket men gav upp den tanken efter ett tag. Instället blev det en enklare lösning. Två träbitar som sågades till och slipades något koniska. I bottenänden säkrades denna med skruv och täcktes sedan med silvertejp. I toppen så fäste jag en rem på pluggen för att få loss den och tryckte fast den. Jag tänkte säkra denna med silvertejp. Man skulle även kunna säkra den med skruvar som man skruvar i och ur om man vill vara riktigt ordentlig.

Innan spöna åkte i stoppades det i en bit bubbelplast som dämpning i botten. Spötopparna kläddes även de med bubbelplast några varv så de skulle ligga skapligt fixerade.

En nackdel med rör i papp är att det inte är vidare vädertåligt men det skulle man nog kunna behandla, för mig var inte detta speciellt viktigt nu. Det var även rätt tungt då det var såpass tjockt material, men det gör det också hållbart.