Kommer vertikalfiske efter gädda få sitt stora genombrott 2013? Det har pratats mer och mer om vertikalfiske efter gädda och det finns de som redan utövat det ett par år men det känns fortfarande som ett av de ovanligare fiskesätten just för gädda. Det kan ju ha att göra med att just fisket efter gädda är så pass varierat och att vertikalfiske inte alltid passar tillfället. Men det kan också bero på att folk helt enkelt inte fått upp ögonen för detta fiskesätt ännu. Två saker som jag tror har gjort att folk blivit mer intresserade av detta fiskesätt med de brutala huggen kan ni läsa här nedan.

Vertikala musky
Bild från Youtube/Brandon Broderick

Robin Utbys och Björn Larsson från Team Mieko Norr skrev en riktigt intressant artikel om väldigt lyckat vertikalfiske efter gädda förra året. De förklarar principerna och vad som funkat för dom. I princip så skiljer det inte så mycket från annat vertikalfiske mer än att utrustningen är grövre än det man är van vid. Konkreta och bra tips för den som vill komma igång.

Läs deras tips här

I USA så vertikaljiggar man musky, vår gäddas amerikanska elaka kusin. Jon Bondy som är mannen bakom Bondy Bait går igenom teorin bakom att vertikala musky med betet framtaget för detta fiskesätt. Mycket av det han säger kan anpassas till gäddfisket. Nyckelfrasen bakom att vertikala musky enligt Jon är "heavy duty" vilket man kan se i filmen nedan. Jon använder 80-punds lina och 200-punds tafs, men så har han ett av västvärldens manligaste mothugg också.

Vill man se mer vertikaljiggning av musky så är det en hel del action i detta klipp. Onekligen en hel del grymma hugg.

Men frågan kvarstår, kommer genombrottet att ske 2013? Kommer det inte i år så kommer det nog nästa år. Kommer du att testa?