fiskogfri

Genusfotografen.se är en blogg där fotografen Tomas Gunnarsson tar upp bra och dåliga exempel på hur män och kvinnor porträtteras på bild efter förutfattade könsroller i reklam och media. Typiska exempel på sådana här bilder kan man även hitta på den smått tragikomiska bloggen – Women struggling to drink water.

Nu har Fisk og Fri fått sig en släng av Tomas slev. Tidningen som är Danmarks största fisketidning enligt dom själva har regelbundet nakna och halvnakna kvinnor på bild tillsammans med fisk i tidningen. Ett något tröttsamt bildspråk, för hur många tänker egentligen på nakna damer när man drillar fisk? Det känns lite förlegat med hela "sälja grej med tjej" enligt min mening.

Visst, det finns exempel där jag tycker att det kanske är ok med begreppet "sälja grej med tjej". Exempel på det är kampanjen Fishlove, där kända kvinnor tagit av sig kläderna och fotograferats just med fisk. Vad är skillnaden då? Här använder man nakenheten för att få folk att få upp ögonen för problemet med överfiske och för att rädda haven.

I Sverige så gav Slitz ut sitt sista nummer vid årsskiftet men i Danmark är mediekulturen en annan. Där är det vanligare med naket och kvällstidningar som Ekstrabladet har anammat begreppet "Page Three girl", där man har en utvikningstjej på en bestämd sida i tidningen, ursprungligen från England. Bara att det finns ett begrepp för det gör mig lite trött, att det lever kvar gör mig ännu mer trött. Det är ingen ursäkt men landskapet är ett helt annat i Danmark, naket ur sitt sammanhang är tyvärr rätt vanligt. Detta i sig gör att förmodligen väldigt få höjer på ögonbrynen för innehållet i Fisk og Fri på andra sidan bron även om man kanske hade hoppats att en fisketidning skulle ha klarat sig. Jag är glad över att bilden är en annan här i Sverige.

Läs Genusfotografen om Fisk og Fri

Uppdatering: Jag läste att Fisk og Fri tagit bort "Veckans fiskepige" nu i januari. Inte för bildernas karaktär utan för att fotografen som tog dessa bilder jobbar mindre.