Ett spö som jag hört mycket gott om är Okuma EVx 8'6". Det finns i två utförande, Heavy som är klassat för 2-8oz och Extra heavy som är klassat för 4-12oz. Ett ganska stort spann med andra ord, men båda klarar faktiskt av tunga beten samtidigt som de är toppiga och har mycket känsla. Det "klenare" spöet klarar även av att kasta relativt lätta beten vilket gör det till ett riktigt grymt allround-spö.

De har en något speciell teleskopiskt utförande, som innebär att man kan skjuter ned toppsektionen strax framför det främre korkhandtaget i den nedre delen så att spöet blir sju fot när man har de två sektionerna ihopskjutna. Spöet beter sig som ett odelat när man fiskar med det och det är nog bidragande till känslan i det.

Okuma EVx
Bild från Okumas 2012-katalog

I vår så kommer ett nytt spö från Savage Gear, det heter Savage Gear Big Pike och det har samma klinga som Okuma EVx Heavy, samma längd, samma teleskopiska lösning och samma utseende mer eller mindre. Av vad jag har hört från Savage Gear så är det i princip bara spöringarna som skiljer de båda spöna åt, och loggan då. Okuma och Savage Gear har starka band till varandra då de båda ligger under Svendsen Sport på den Europeiska marknaden. Gissar att Okumas spö sålde så bra att man valde att plocka upp det även i Savage Gears sortiment och låta deras marknadsföringsmaskineri i vår del av världen göra sitt. Så det kommer nog att säljas ännu fler av det i år. Rekommenderat pris för detta spö är 1600:-

Jag har inte hållit i Savage Gear Big Pike ännu så jag kan ju ha fel. Rätta mig gärna då!

Savage Gear Big Pike
Bild från Savage Gears 2013-katalog