Jag är på jakt efter ett haspelspö som klarar av lite tyngre gäddfiske och för beten som kan komma att väga uppåt 100 gram och strax däröver. På detta spö ska det sitta en Shimano Biomaster 4000. Det orealistiska drömspöet ska vara 9' långt, kasta 10-120 gram, ha en grym känsla, gärna lite toppigt och så ska det vara snorbilligt.

I denna jakt så har jag för tillfället fått upp ögonen för tre olika spön med lite olika kvaliteter och utförande. Jag tänkte börja med det kortaste av dessa spön som också är en nyhet för 2013.

shimano_yasei_pike1

Shimano Yasei Pike kommer i en serie om tre spön. Samtliga är 250cm långa, alltså drygt 8'2" men skiljer sig i vad de kan kasta och då naturligtvis lite i vad de väger. Samtliga spön är dock rätt lätta.

Medium – Kastvikt: 10-30g, Längd: 2,50 Meter, vikt: 146g, Antal spöringar: 10 (Fuji Alconite)
Heavy – Kastvikt: 20-60g, Längd: 2,50 Meter, vikt: 156g, Antal spöringar: 10 (Fuji Alconite)
Extra Heavy – Kastvikt: 40-120g, Längd: 2,50 Meter, vikt: 165g, Antal spöringar: 10 (Fuji Alconite)

Av dessa spön så är det Extra Heavy som passar mina önskemål bäst. Det kanske är lite kortare än vad jag är ute efter men jag gillar verkligen mitt Yasei Dropshot som jag har till lättare fiske, ett av mina bästa köp när det gäller fiske. Hört mycket bra om övriga Yasei-spön också, ur den vita serien då. "Yasei Red" är en helt annan serie som inte bör jämföras med den vita serien.

Jag fick dock höra från Normark som är distributör för Shimano i Sverige att de endast planerar att ta in ett spö ur denna serie och det är mellanversionen H med kastvikten 20-60g. Det spöet kommer att börja dyka upp i mitten av februari i de butiker som valt att ta in det. Skulle det kännas riktigt bra så skulle man eventuellt kunna beställa hem XH-versionen via sin lokala handlare. Det rekommenderade priset för mellanversionen ligger på 1899:- och det borde inte skilja alltför mycket för XH-versionen.

shimano_yasei_pike2

Informationen nedan tagen från Shimanos webbplats

Yasei Pike is designed to meet the requirements of today's Pike anglers. The rod is made with a special mix of HPC100 (High Pressure Carbon) and Biofibre to make it light but very strong. The use of the Special Fuji K-Type Alconite guides makes this rod look stunning and eliminates line tangling in the guides. The range enables you to fish with all kinds of pike lures form smaller shallow runners to big deep running lures. The special progressive action allows you to feel the swimming action of the lure perfectly and has enough body to react firmly to a striking pike. This action also reacts perfectly to powerful runs and headshaking of the biggest pike without hook pulls.

• High quality HPC100 carbon + Biofibre blank
• Special progressive action for lure and fish-playing control
• Fuji K-Type Alconite guides
• Woven carbon tube reel seat
• Power Cork handle for long lasting performance

För att summera då så är spöet lite kortare än vad jag tänkt mig och prislappen är lite hög. Fördelar med det, utan att faktiskt har känt på det, är att Yasei-spön generellt håller väldigt hög nivå, det är ett lätt spö och så gillar ju Robert Balkow det.

Läs vad Rügenguiden Robert Balkow tycker om detta spö
Video längre ned på denna sida

Läs mer om de andra spöna i "Jakten på gäddhaspel"
Edge Dynamic Powercast
MPP Predator Spin