Nästa spö på tur i min jakt på ett gäddhaspel för lite tyngre beten är ett spö som funnits ett tag och som jag hört mycket gott om.

Edge Dynamic Powercast är baserat på den gamla klassikern Edge XPS och är designade för tyngre gäddfiske. De finns i lite olika utföranden. Från 8' upp till 12'3" och i samtliga längder finns det spö klassat för 40-130g. Det kortaste spöet som är åtta fot finns även som en kralligare variant som kan tänkas användas till lättare havsfiske.

Edge Dynamic Powercast

Den modell jag har kikat på är klassad för beten mellan 40-130g. Längdmässigt så har jag lite svårt att välja mellan det som är 8'6" och det som är 10', men det lutar 8'6". Det hade dock inte skadat om det var lite längre. Tio fot har jag dock svårt att motivera då jag mestadels fiskar från båt och då själv. Även om ett sådant spö hade skiljt sig mer från de nuvarande jag har och tio fot är alltid tio fot.

Spöna är tvådelade, klingan är byggda av japansk TORAY, finfin kolfiber, rullfästet är från Fuji och handtaget är av kork med prima kvalitet. Det kortare av dessa spön har tio spöringar och det längre elva stycken. Det rekommenderade priset för 8'6" versionen ligger på 1999:-, för 10' får man lägga på ett par hundralappar till. I butik så är priset lite lägre.

Edge Dynamic Powercast

We took the action and characteristics from the most popular series of Edge pike rods through times – Edge XPS – and we managed to improve it in a brand new design! These rods are designed for fixed spool reels when fishing lures, spinner baits or even live baits for huge pikes. They feature the finest Japanese ´TORAY´ carbon, genuine spigot joints and the very best in guides and reel seat from SeaGuide and Fuji®.

• Reel Seat: Fuji® DPS
• Guides: SeaGuide XB-SS
• Blank:’TORAY’ High Performance Carbon for superior action and casting
• PAC BAY rubber gimbal
• Premium grade cork handle
• Reinforced with 90° Carbon and 3K Woven Carbon
• Delivered in rodtube

För att summera, längden är mer som jag vill ha den än vad Shimano Yasei Pike är. Den hade dock gärna fått vara nio fot. Detta spö är nog ett av de spön som jag har hört mest gott om när det gäller känsla och hur välbyggt det är. Det har ju dessutom funnits ett tag så det är väl beprövat av andra gäddfiskare. Det tredje spöet som jag kikat på är ett billigare, mer om det inom kort.

Läs mer om de andra spöna i "Jakten på gäddhaspel"
Shimano Yasei Pike
MPP Predator Spin