Gjuta gummibete

Att gjuta egna gummibeten är något som har blivit allt mer populärt, det finns färdiga startkit och bra guider på nätet hur man går tillväga. Det är ju inte heller endast vi vanliga dödliga som börjat med detta utan det känns som att även fler betesbyggare börjat med rena gummibeten som t ex Svartzonker med McRubbern och Beshaden som kom ut i handeln relativt nyligen. Många betesbyggare har ju gjutit tailar i gummi sedan urminnes tider så på så vis är inte gummi något nytt för dom men visst har det blivit fler gummibeten på marknaden!?

Betesbyggaren John Andrée med "Andree Lures" som var tidigt ute med gummibeten var även tidigt ute med att sälja kit för att göra dessa själv. På hans webbsida AndreeLures.se kan man hitta allt man behöver för tillverkning, inklusive färdiga formar om man vill komma igång och gjuta direkt. Se även den tydliga videoinstruktionen nedan som han har gjort.

Det har börjat dyka upp mer och mer material att köpa för den som vill komma igång med att gjuta gummibeten. Ett komplett betesbyggar-kit som innehåller allt man behöver inklusive en instruktions-DVD säljs av flera svenska handlare, som t ex Söder sportfiske och Outdoor Edge. Mannen vars namn detta kit bär är TV-personligheten och betesbyggaren Larry Dahlberg. Han förekommer även på den amerikanska webbplatsen MakeLure.com. Där kan man hitta ytterligare produkter och ett helt gäng videoguider som den här nedan om hur man går tillväga.

Bo Gunnars har skrivit om hur man gjuter egna gummibeten flera gånger på +Fisheco och i dess magasin. På sidorna 36-45 i detta nummer finns en stor och riktigt bra guide hur man går tillväga steg för steg och på sidorna 26-27 i detta nummer kan man läsa om det kit jag nämnde ovan från MakeLure.com.

Jag tror absolut att allt fler kommer att testa på detta. Själv är jag lite avvaktande, jag överlåter detta till proffsen ett tag till. Men ska man ge sig på och testa detta så bör man vara försiktig. Det är inte helt nyttiga grejer att hantera så planera och tänk på det innan du sätter igång. Om du ska ge dig på att göra egna formar så använd din fantasi istället för att plagiera andras beten, annars kan du lika gärna köpa färdiga formar från de som säljer dessa.