Har du köpt bättre begagnade beten på Tradera eller Fiskesnack endast för att ta emot ett paket som ser ut som det slitits mellan vilda vargar och det innehåll som inte är trasigt saknas helt?

Grönt kuvert

Begagnatmarknaden för fiskeprylar är med all rätt ganska stor. Varför inte sälja fiskeprylar man inte längre använder och varför inte köpa till ett billigare pris än nypriset. I många fall är det även beten som inte längre går att få tag på som t ex specialfärger av Svartzonkers träbeten, gamla Westin-jättar eller Zaltar med "skarv". Att handla begagnat är helt enkelt bra på många sätt och vis.

Men efter att firat ditt fantastiska köp och väntat spänt ett par dagar för länge så plockar du upp det gröna kuvertet som precis landat på hallmattan. Du upptäcker att det är ett stort hål i brevet och en av de två exklusiva Westinjättarna du precis spenderat en mindre förmögenhet på saknas, eller så upptäcker du att någon har kört över kuvertet med en truck och Trueglide-betet nu verkligen ser ut som en skadad cyborg-fisk. Personligen så har jag råkat ut för både att det saknas innehåll, att det blivit skadat eller att det saknas helt.

Så vad gör man då? Om försändelsen saknas helt så gör avsändaren bäst i att anmäla detta men om det är skadat så är det inte så jättemycket man kan göra så länge det handlar om ett vanligt 1:a klassbrev som skickats privat. För 1:a klassbrev är just vad de gröna vadderade kuverten är och de är som standard inte försäkrade mot skada. Vill man så kan man köpa till tjänsten "rekommenderad försändelse" som kostar från 55 kr vilket gör att brevet blir spårbart och försäkrat för ett värde upp till 5000kr. Ett annat alternativ är att skicka som postpaket, det blir också spårbart och innehållet är försäkrat vad jag har förstått. Det lämpar sig bättre för större saker då det kostar lite mer än ett rekommenderat brev, men tillåter också en att skicka tyngre saker. Ytterligare ett alternativ är en tjänst som heter skicka lätt, där mottagaren aviseras via epost när paketet är inlämnat och avsändaren när det är hämtat. Det är alltså spårbart men posten har inget ekonomiskt ansvar. Den tjänsten kostar 54kr för upp till 1kg och 89kr upp till 2kg. Vill man vända sig till andra aktörer än posten så finns t ex Schenker och deras skicka enkelt, det blir också spårbart och till viss del försäkrat. Det kostar mellan 50 och 100kr beroende på storlek.

Om man inte vill betala extraavgifter för att försäkra försändelsen, vilket kan ta udden av fyndkänslan, så bör man se till att brevet paketerats på ett optimalt sätt. Med optimalt så menar jag att det ska gå åt en del silvertejp. Om du är köparen så kan du snällt be att säljaren paketerar väl. Är du säljaren så kan du själv göra ditt bästa med lite olika metoder.

Är det flera beten så slå in varje bete individuellt i tidningspapper och fixera dom sedan genom att antingen tejpa ihop dom direkt eller lägga dom i en påse som man tejpar ihop. Vill man vara riktigt försiktig så kan använda bubbelplast som man packar in betena i och sedan tejpar ihop. Det vadderade kuvertet som man sedan placerar betena i kan man även förstärka med tejp. Detta försäkrar inte paketet mot skada eller stöld men som köpare så vet du att säljaren gjorde allt han kunde för att du skulle få betena i det skick han sålde dom för. Se bilderna längre ned hur man gör detta exemplariskt.

När det gäller krokar på beten så säljs begagnade beten ofta utan dessa. Om dessa bifogas bör de vara extremt välpaketerade. Jag tror att i värsta fall om någon skulle skada sig i postgången så kan avsändaren bli ersättningsskyldig till denne. Så tänk på det.

Postens sida om olika försändelser
Postens paketeringstips

Här nedan är ett paket med beten som jag köpt direkt från en Andreas på nätet. Mycket bättre än så här går det inte att paketera. Tag lärdom av Andreas, han har svart bälte i paketering.

Grönt kuvert med extra tejp

Grönt kuvert med extra tejp för att hålla ihop

Ett paket i kuvertet, tejpad plastpåse

Ett paket i kuvertet, tejpad plastpåse

Ytterligare paket i paketet. Tejpad skumplast

Ytterligare paket i paketet. Tejpad skumplast

Helskinnade vargar

Helskinnade vargar, det är nästan så man blir tårögd när man får ett sådant här fint paket