Något jag har funderat på ett tag är att montera ett aktre kastdäck i min Quintrex 540 och innan årsskiftet tog jag lite mått och började skissa på det. Då båten är mer än en fiskebåt så ville jag ha kvar de riktiga stolarna i båten samtidigt som kastdäcket skulle vara så stort som möjligt.

Materialet till detta bygge är huvudsakligen marinplywood och så förstärkningar av två aluminiumprofiler som går längs med hela skivan, tvärs båten alltså. Fästet för skivan i båten är två stycken vinkeljärn som är fastskruvade i interiören. Skulle jag vilja så kan jag enkelt skruva loss skivan och låta vinkeljärnen sitta kvar om jag skulle vilja ha ytan till något annat vid något tillfälle.

Vid fiske brukar jag endast ha en stol i båten för mer utrymme, med detta kastdäck när man är flera så kan man sitta direkt på det, alltså skippa samtliga stolar. Man sitter lite lägre och något längre bak då det slutar strax bakom centrum på stolarna. Funkade fint när vi var ute fyra stycken och fiskade. Stadigt var det som tusan att stå på också.

Under kastdäcket blev det lite enkel förvaring. Utrymmet som jag hade bak på babord sida blev lite mer svårtillgängligt. Har en fundering där om man skulle kunna sätta gångjärn i främre kant på kastdäcket för att sedan kunna fälla hela däcket framåt för möjlighet att kunna stuva in större saker där bak enkelt och smidigt.

Det som är kvar att göra är att däcket ska kläs med antingen samma matta som är i resten av båten eller någon gummimatta. Det ska även till ytterligare ett ben eller något stöd i det utskjut bakåt på styrbord sida. Mot mitten saknas stöd nu och sviktar lite när man står på den delen. Fortsättning följer...

Så här såg båten ut som original

Utrymmet bakom stolarna med ett litet steg upp där spygatter sitter monterade

Kastdäcket på plats. Skruvskallarna visar hur aluminiumprofilerna sitter

Kastdäcket lite mer ovanifrån