Hallå? Hallå?! Ja, nu är jag tillbaka igen efter en tid utan dator. Vi kan kalla det en olycklig dag att två datorer gick sönder samma dag...

Det får bli en summering av fisket på slutet av sommaren innan vi nu går in i hö(g)(st)säsongen. I början av augusti var tanken att jag och Thomas och Mr Skvalp himself skulle köra några dagars semesterfiske ihop men våra scheman passade inte så det blev bara jag och Thomas som körde en tvådagars i Stockholmsområdet. Vi hade en plan att dag ett köra i ett för oss nytt område och dag två i gamla jaktmarker. Jag anländer till Stockholm och Thomas hus på torsdagskvällen där det grillas och kollas sjökort. Vår relativt nya bekantskap Steve McVey från Esox Gear kom förbi en snabbis och utbyte fiskehistorier och han lämnade även över en Ernie Tail till mig som jag beställt i en customfärg (tånglake med mörkare buk än normalt), tack Steve!

Första dagen i det nya området börjar segt men första fisken för dagen är en hygglig dam på 95 cm och det var skönt, nu släpper det tänkte vi. Det gjorde det inte, utan vi petade bara upp en handfull fiskar på hela dagen. Dock hade vi ett par ordentliga hugg som vi missade. Bland annat ett där Thomas St Croix Slingblade, som är ett kraftigt spö, böjer sig djupt av mothugget och av följande tunggung för att sedan bli tomt. Upp kommer en slaktad söderjigg med bitmärken över ryggen på ca 20 cm, hur stor var den fisken?? Det hugget gav mersmak och vi nötte på tills mörkret började smyga sig på och vi gav oss av mot rampen. Tanken var att traila i mörkret till nästa destination för att inte tappa fisketid och sen sova i Thomas skåpbil vid nästa ramp. Förflyttningen började sådär när bilen vägrade starta, men efter en del pillande och funderande löste vi det, det var tydligen glapp i nyckeln vilket satte igång startspärren på bilen.

Thomas med en 95:a

Thomas med en 95:a

Vi anlände till nästa plats vid midnatt och nu börjar vi istället fundera på hur vi tänkte egentligen med sovandet. Det lät smidigt i teorin, men att klämma in två killar på 100 kg+ med dåliga ryggar i en skåpbil full med utrustning var kanske inte helt genomtänkt :) Dag två vaknar jag liggandes sked med en front-elmotor men vi lyckas till slut ramla ur bussen utan några större ryggbesvär och kan sjösätta. Det blir en otroligt varm dag med vattentemp upp mot 25-26 grader på sina håll och fisket är segt men vi får lite snipor iaf och Thomas lyckas peta upp ytterligare en fisk runt 95 cm och vi har kontakt med flera hyggliga under dagen men lyckas inte landa någon. Vi passar på att ta en långlunch och samtidigt bada lite från båten, inte varje dag man gör det och för att skona er läsare togs inga bilder på detta spektakel. På kvällen lossnar det lite och Thomas krokar en fin dam på runt metern som är grov som Karelin över ryggen men då han är het och ivrig efter dagens och gårdagens alla missade chanser så tar ha henne lite för hårt och som en del andra damer gillar hon inte det utan kliver av och simmar iväg vid båtkanten. Vi får några mindre fiskar som tröst men dom stora uteblir denna helg men vi hade trevligt ändå och till hösten tar vi dom, vi vet var dom bor.

Kocken i full fart med snygg tröja på.

Kocken i full fart med snygg tröja på.

Jag har även hunnit med tre turer till Blekinge med nya båten med blandat resultat.
Första turen var premiär med nya båten och med i båten hade jag Jim och Jimmy. Det blev en mycket trevlig dag trots att regnet öste ner konstant och blötte ner allt, inklusive mina sedlar i plånboken som jag dumt nog hade i byxbenet(: På grund av regnet och att jag bara kör med mobilkameran är också anledningen till att det inte finns så mycket kul bilder.

Jim börjar dagen med nytt PB på 96 cm och följer sedan upp med dagens andra fisk som är nytt PB igen på 98 cm. Sen är hans tur över och vi andra börjar plocka fisk och totalt blir det 17-18 fisk upp i båten varav fem eller sex över 90 cm så det är bra snitt på dom. Min första fisk på min Tånglake Ernie Tail är en dam på 93 cm, det kändes bra med lite mojo så jag bytte inte bete mer den dagen och den fick smaka en hel del tänder. Nyckeln för dagen var ovanligt tydlig, pauser/oregelbundet var det som gällde. Vevade man monotont hände inget men gjorde man spinstopp eller nån knyck så small det och här passade Ernien perfekt, vanlig invevning i kombination med spinnstopp och lite jerkande emellanåt gjorde att dom inte kunde låta bli att hugga. Kul dag och kul med ett nytt favoritbete.

Jim med dagens första fisk och nytt PB på 96 cm.

Jim med dagens första fisk och nytt PB på 96 cm.

Även nya båten fungerade bra och jag har äntligen skaffat en iPilot (tack Westgear för en bra affär) och så jäkla skönt det är att driva på autopilot eller ankra med en knapptryckning. Thomas har för övrigt en likadan båt fast med hembyggt kastdäck som jag fick prova under semesterfisket så kommer en kopia byggas i vinter.

Andra passet blev i ett för mig nytt område vilket alltid är spännande och vi var denna gången två båtar ute. Som durkslavar hade jag med mig Viking och Jimmy och den andre båten rattades av Robban. För att jämna ut bemanningen hoppade Jimmy över i Robbans båt och genast var tugget igång:) Det skulle tävlas och mobbningen var i full igång innan vi ens lämnat hamnen. Det skulle dock visa sig vara en mycket seg dag, det landades totalt kanske ett dussin gäddor varav jag fick den enda "godkända" på runt 90 cm. Jimmy som var först med att prata tävling fick denna dagen åka hem med ett fult namn:)

Tredje vändan till Blekinge var först tänkt som en endags men ändrades till en tvådagars då en ny bekantskap i båten i form av Marcus erbjöd sig ta med husbil. Den där Jimmy som sist blev kallad det fula namnet var med även denna gången och var revanschsugen.
Det filmades lite dessa dagarna så jag hoppas något vettigt kom med iaf (och inte bara mitt trams) som kan bli en liten snutt i framtiden. Den som lever får se. Till denna vändan hade Steve från EG skickat lite prototyper på paddlar att sätta på Ernien samt även några Lucy i för mig nya färger. Och av min gode vän Mr Renz hade jag fått ett gäng av han och kollegans Jörgens nya stora swimbait på 34 cm/170 gr så det skulle bli kul att prova lite nytt.
Första dagen var det sol och nordlig vind vilket inte är några bra förhållande i Blekinge men vi gnuggar på och har kontakter på nästan alla stopp men dom är kinkiga. Vi har på ett ställe två gånger dubbelfölje och ett trippelfölje men ingen ville hugga. Vi gnuggar upp mellan 15-20 fisk, inga av storlek men kul ändå och vi är nöjda med det under rådande förhållande. Jag tar dom flesta på paddlad Ernie eller Lucy i färgen "Blekingeguld".

Tuggad Ernie Paddel

Tuggad Ernie Paddel

Stulen Ernie Paddel

Stulen Ernie Paddel

Dag två börjar med att vi klantigt nog försover oss men vi är snabbt på fötter och kommer i sjön. Vädret är bättre, det blåser mer och är mulet och en och annan regnskur kommer in och det gillas av fiskarna. Vi får denna dag drygt 30 fisk, dessvärre för Marcus så lossnade det främst på kvällen när han lämnat oss. Jag tar en hel del med fisk på mina Ernies som går kanonfint med paddeln, lagom rull och bellyflash (Dom är dock protoyper så om/när dom kommer till försäljning så kan dom se lite annorlunda ut). Tillslut så snor en gädda en paddel för mig och jag börjar då gå runt på lite andra bete och dagens och helgens största fisk på runt 90 cm tog på Renzs/Jörgens nya megajigg, stort bete stor fisk tydligen. Tyvärr var helgens övriga fiskar små, men dom var iaf många. Dom stora ville inte vara med och leka denna helgen trots att vi letade både grunt och djupt och långt in och långt ut i skärgården. Så är det ibland i gäddornas förlovade land.

Senaste helgens beten som levererade bäst: Giganten Jiggen Mega, Lucy i "BlekingeGuld" och Ernie Tail med paddel.

Senaste helgens beten som levererade bäst: Giganten Jiggen Mega, Lucy i "BlekingeGuld" och Ernie Tail med paddel.

Nu ser jag fram emot hösten och kommande planerade och oplanerade tripper, vi hörs!