Så var den tredje resan till tyska Rügen över och här följer min rapport från detta äventyr.

Salt och grått

Nedresan – Då Stena Line ändrat om och tagit bort vissa färjeavgångar så blev det så att vi tog en färja som gick vid åtta på morgonen från Trelleborg till Sassnitz. Det i sin tur innebar att vår resa startade vid 23:30 från Stockholm. Vi var flera bilar som skulle ned med samma färja som vi höll kontakten med under resan ned. I vår bil var det jag, Thomas och Dennis. Dennis var en ny bekantskap för både mig och Thomas men vi hade ju ett gäng dagar på att lära känna varandra.

Bilresan gick bra, Thomas körde hela vägen och jag höll mig vaken för att hålla honom sällskap. I Trelleborg var vi den första av de fem bilar som vi visste skulle ned. Färjeresan över gick fint även om det gungade en hel del. Väl nere så slängde vi in grejorna på rummen, gick och käkade samt fixade fiskekorten.

Vi la även 20 euro var i en pott där den som tar den längsta fisken tar hem hela potten.

Frukostbuffé på färjan. Här med Jimmy, Dennis och Thomas

Schaprode

Lunch nere i Schaprode hos borgmästaren

Fiskekorten hämtas i hamnkontoret

Mattias är på hugget

Das Reiseleiter

Dag 1 – Vinden saknades helt och en tät dimma låg över vattnet. Alltså inte helt optimala fiskeförhållanden. Kändes även rätt typiskt då förra årets resa punkterades av för mycket vind och nu hade vi alltså ingen. Tidigare resor så fiskade jag, Thomas och Rickard tillsammans. I år så hade Rickard med sig sin polare Jimmy, så han fiskade med honom och Mattias och vi hade alltså Dennis istället i båten. Vad som inte var nytt var att vi för tredje året hade guiden Uwe – mannen, myten, legenden.

Dimmigt och vindstilla

Fisket var tufft, vilket vi fått rapporter om, men den obefintliga vinden gjorde inte saken bättre. Det blev inga drifter utan istället fiskade vi av fläckar metodiskt för att sedan göra förflyttningar på femtio meter och börja om.

Vart är vinden?

På eftermiddagen efter att det varit riktigt trögt bestämde Uwe för att tänka utanför boxen. Helt sonika åkte han tillbaka till hamnen och när jag undrade om han tappat det så förklarade han bara att finns det ingen fisk ute så kanske den är inne. Svårt att säga mot det. När vi kommit in i det smala sundet så tar jag först en fisk och sedan pekade Uwe åt Dennis med hela handen; – Kasta där och låt den sjunka ned. Dennis gjorde som Uwe sa och mycket riktigt så högg en bra fisk på Dennis lilla Lucy.

Dennis är glad med sitt nya pb – en klassisk vassgädda

115cm lång och 8,88 kg vägde den och det visade sig vara den längsta fisken som kom upp i de fyra båtarna. Det var också ett nytt personbästa för Dennis så glädjen i båten var total. Någon båt hade blankat helt och alla hade haft det trögt.

Rickard kör lite rullservice på Mattias rulle

Schillings har numer Wi-Fi. Modernt!

Kontakt med omvärlden på Schillings

Dag 2 – Fortfarande dimma och dåligt med vind när vi ger oss ut. Vi testar ett nytt ställe men fisket är fortsatt trögt, efter att ha fiskat djupare vatten så börjar jag fiska grundare med en Platypus och rätt snart krokar jag dagens första fisk, en liten fisk. Efter att fisken krokats av öppnar Uwe upp gapet på fisken och börjar lukta. Sedan förklarar han att den inte ätit sill, för då hade den haft dålig andedräkt.

Strax efter detta så tog Thomas en till gädda över det grunda vattnet vid samma ankring. Han gjorde det på eget gummi, Flog shad, och fisken visade sig också vara en meterfisk med en halv centimeters marginal. Två meterfiskar i båten under riktigt risiga förhållanden får man vara glad för.

Thomas med båtens andra meterfisk

Med marginalerna på rätt sida

Dennis fortsätter att fiska bra på sin Lucy och vi har några fler försiktiga kontakter men få riktiga hugg. Jag har för första gången en riktigt bra följare som följer med till båten och står där och tittar på betet ett tag innan den simmar ned till botten igen.

Fortfarande ingen längre fisk än Dennis 115 centimeters gädda och någon båt blankade helt denna dag. Trögt helt enkelt även om vi hade lite fler kontakter i båten med totalt sju fiskar upp. Flest hade Steve, Niclas och Alex med nio fiskar.

Tillbaka mot hamnen

Middag på Schillings

Jimmy

Dag 3 – Ny guide för vår båt, Andy istället för Uwe. Denna dag så blåste det mer och vi kunde nu göra riktiga drifter. Förhoppningarna är höga när vi ger oss ut men fisket är fortsatt trögt. Solen tittar fram vilket Andy inte alls gillar. Vi har några försiktiga kontakter och jag lyckas ta två fiskar denna dag på en big mcrubber blue/pearl.

Min längsta för dagen, kanske inte den fisk man åker till Rügen för men man tar det man får

När dagen är slut står sig fortfarande Dennis fisk som den längsta även om Steve lyckas ta en fisk på 108 cm. Totalt tre fiskar över metern uppe alltså.

Steves 108:a

Steves 108:a

Bra skalle på Steves 108:a

Bra skalle på Steves 108:a

Überbacken

Kaiserschmarr – ett måste

Niclas

Dag 4 – Den sista dagen och den dag med bäst förhållanden. Bra vind, ingen dimma och mulet. Vi är säkra på att det kommer komma upp fin fisk denna dag. Efter en längre transport så har vi flera kontakter på redan den första driften. Det känns riktigt bra även om huggen är försiktiga. Andy flyttar för att komma i kontakt med större fisk men det är bara han som lyckas landa fisk. Vi har några få kontakter och ju längre dagen lider desto mer sjunker mitt hopp om att ta en bättre fisk.

Sista morgonen i hamnen

I Steves båt kom det upp fisk på hans nya EG-shad

I Steves båt kom det upp fisk på hans nya EG-shad

Sista stoppet för dagen sker på transporten hemåt. På plottern har guiderna markörer för bättre fisk och vi ser Lars Berglunds 15+ som han tog den sista timmen, sista dagen på samma resa vi var med på 2012. Hoppet tändes åter och på mitt näst sista kast har jag ett litet nafs som jag missar och Thomas har en stöt på hans sista kast. Vi får höra att det kommit upp en fisk 123 cm och 12,4 kg i en av de andra båtarna. Det är Christian från Fishsson-gänget som krokat denna fina pjäs och med det petat Dennis från tronen tagit hem vinstpotten på 240 euro. Med det avslutar vi vårt fiske och återvänder till hamnen.

Christian med resans största fisk på 123cm och 12,4kg

Christian med resans största fisk på 123cm och 12,4kg

För min del så hade jag inga direkta förväntningar på denna resa, fisket i Rügen kan vara trögt, allt fiske kan vara trögt och jag har inte haft något bra fiske alls detta år. En timme efter att vi kommit i hamn hade jag skakat av mig nederlaget och humöret var återigen tillbaka på normal nivå. Detta var min tredje resa till Rügen men min första utan att ha tagit en meterfisk. Rügen är som ett lotteri och med varje kast så skaffar man sig en lott, det finns inga garantier att man vinner något. Ibland vinner man med enbart en lott och ibland räcker inte de tusental lotter vi skaffade oss.

Hemresan – Innan vi lämnade ön så åt vi middag hos borgmästaren och Christian fick sin prispott som han så ädelt gav tillbaka till oss andra genom att ta notan för den sista måltiden.

För att få en hel sista dag så tog vi en senare färja från Rostock än en tidig från Sassnitz. Den färjan tar längre tid men med en hytt så fick vi en skaplig natts sömn innan bilresan i grisväder genom Sverige.

Tack till Steve och alla andra som var med på denna resa som bjöd på skratt, minnen och kärlek