Så var denna vinters resa över för min del och man är tillbaka hemma. Detta var den sjätte resan till Rügen för min del, den andra i februari. Vintermånaderna är kanske bäst fiske men också de känsligaste för väder och vind. November och december riskerar man att tappa dagar på grund av vind vilket har hänt mig två tidigare resor. Januari och februari riskerar man att frysa inne. Vilket nu hände oss två av våra fyra dagar. Det är en chansning då man ofta bokar resan långt i förväg och utan insikt om hur vintern kommer att bli. Nu har det varit en väldigt mild vinter och vi lyckades pricka den enda veckan med is denna vinter (tror jag). Man är ju inte kände för att ha bra timing. Men vi fick ändå fiska två hela dagar.

Fisket var bra men hyfsat tufft med mycket is som flöt omkring och stora områden i boddarna som fortfarande var täckta av istäcket. Samt kall vind och snöblandat regn på det.

För min del så var det fångstmässigt ungefär som det brukar vara, tre fiskar upp med en topp på 99 cm. Inte riktigt det man hoppas på storleksmässigt från Rügen men de stora fiskarna fanns ju där. För mig är det en bra fisk då jag inte är speciellt bortskämd med stora fångster på hemmaplan, det är ungefär där mina toppfiskar brukar ligga. Vi fick totalt runt femton gäddor i båten på två dagars fiske med tre fiskar över metern och toppfisken på 120 cm och 13 kg.

De dagar vi inte kom ut med båtarna så passade jag på att utforska landfisket på Rügen. Det sista jag slängde ned i packningen när jag åkte hemifrån var ett par vadare. Jag saknade dom senast vi blev inblåsta och vi visste att det såg lite mörkt ut med isläget när vi åkte ned. Det var ett kul tidsfördriv men inte speciellt fångstgivande. Jag hade ett hugg, det var allt men ändå en kul upplevelse att utforska ön lite mer.

Vi fiskade grunt vilket även de som var där före oss i år gjorde, ofta med jerkbeten. Första dagen låg vi och fiskade mest på 0,5-1 m och inte djupare än 2 m. Fiskarna i vår båt tog på Flapjack Firetiger från Flog Lures och en shallow-buster i halvnaturliga dova färger. I båten som driftade bredvid oss tog Claes en 105:a på Westin Swim papegoja. Även gummi funkade för de andra båtarna speciellt för de som låg på ett annat område. Där levererade Slim Lucy från Esox Gear i färgen tånglake en fisk på 118 cm och Mcrubber Shad 23 cm tånglake en på 110 cm. En lärdom här är att guiderna i Rügen inte väger fisken och har således ingen våg, vilket förstagångsresenärerna Filip och Tore bittert fick erfara när de ville väga gäddorna ovan.

Den andra dagen blåste det mer och vi sökte oss djupare, fiskade på ca 3 meter vatten och vi tog fisk på platypus, gummi och jerk. Från skrikiga färger till naturliga. Svårt att se något mönster mer än att Jimmy tog flest fisk och på Slim Lucy i gäddfärg från Esox Gear. Slim Lucy green Alewife levererade även en kalasfisk på 113cm. Även Söderjiggen V2 levererade en meterfisk när Alexander fick upp en 103:a.

Jag önskar alla återstående resenärer till Rügen denna vinter skitfiske och att ni slipper isen vi hade. Stort tack till Steve som gjorde vår resa möjlig. Glöm inte att besöka honom på betesbyggargatan på Sportfiskemässan och kolla in hans nya Slim Lucy som tog bra med fisk för oss denna resa.

Rickard med 120 cm och 13 kg,
tog på en Flapjack Firetiger av Flog Lures

Rickard med 120 cm och 13 kg

Filips 118 cm, riktig braxskalle. Tog på en Slim Lucy Tånglake från Esox Gear. Foto från Filip

Filips 118 cm. Foto från Filip

Jonathan med 113 cm, tog på en Slim Lucy Green Alewife från Esox Gear. Foto från Jonathan

Tore med 110 cm, tog på en Mcrubber Shad 23 cm Tånglake från Svartzonker. Foto från Tore.

Alexanders 103 cm, Söderjiggen V2 regnbåge. Foto från Alexander.

Rickard med sin andra meterfisk, 102 cm också den tog på Flapjack Firetiger

Jimmy med 100 cm prick, Slim Lucy Gädda från Esox Gear

Min största, 99 cm som tog på en shallow buster jerk

Vår guide Uwe

Härligt fiske i is

Hamnfiske första dagen

Fjärde dagen, redo att åka ut

Is, is, baby

Fiskar längs med iskanten, härligt att ha något att kasta mot igen

Varmt och skönt bland isflaken, vinden och det snöblandade regnet. Foto från Jimmy.