Det finns många olika sätt att ta fram en master, man kan t ex tälja fram den ur ett trädstycke eller skulptera fram den med lera. Jag valde dock ett annat lite nyare sätt och det är att skulptera fram den i ett 3D program för att sedan får den utskriven med en 3D printer.
Det första steget här var att välja ett 3D program och lära sig hur det fungerar. Jag hade ingen kunskap om 3D modellering sedan tidigare men har bra datorvana och viss kunskap om att rita i 2D baserade vektorprogram. Jag kollade runt lite grann på olika programvara och mitt val föll på Autodesk Fusion 360. En av anledningarna till det är att de har en licens som gör att man kan använda det gratis under vissa rätt generösa premisser. En annan anledning var att det är ett av de större programmen och mängder av tutorials finns på Youtube och andra ställen. De hade jag stor användning av. 3D modellering är en rätt komplex värld (enligt mig) och jag har bara skrapat lite på ytan.
Så till modellen som jag ville eftersträva. Då jag inte hade någon tidigare erfarenhet av betesbyggande så tittade jag på andra gummibeten som jag gillar vad de egentligen hade för mått och helt sonika utgick ifrån det. Jag ville försöka att göra något eget men jag tyckte det var svårt att inte inspireras och dras till de modeller man gillar.
Modeller som jag gillar och tittade på var främst McRubber men även Wingman och G'Bump. Det handlade främst för att se vad de hade för proportioner och mått på paddel och andra delar. I början av mitt skapande så hade jag en helt annan plan än vad det första resultatet blev, det berodde nog främst på min ovana med 3D-programmet att få det dit jag ville. Slutresultatet blev rätt likt McRubbern framförallt men vid jämförelser så var den även ganska lik Wingman, Lilla Lucy vilket jag upptäckte senare och säkert en drös andra beten som jag inte tänkt på.
Det största problemet med att modellera i ett 3D program tyckte jag var svårigheten att förstå den faktiska storleken på saker. Man kan ta fram måtten osv men du kan inte hålla bilden på din skärm i handen. När jag började känna mig klar så skrev en bussig kollega ut modellen på hans skrivare. Tack för det! Det var först då man kunde känna på modellen på riktigt.
När man skriver ut på en 3D skrivare så spelar en mängd faktorer in som avgör hur slät modellen blir. Då det är plast så är det bara att slipa den med våtslippapper tills man är hyfsat nöjd. Sen drog jag över den med några lager sprutspackel för att sedan avsluta med några lager blank klarlack.
Jag insåg ganska snabbt att den förmodligen hade vissa problem, som att bryggan till paddeln var lite för tjock och att paddeln kanske var lite för stor för min smak. Men det kommer vi till i ett senare inlägg.
Ungefär samtidigt som modell ett var klar digitalt så började jag på en andra modell. Jag visste lite mer om hur jag skulle tygla 3D-programmet och gjorde kanske smartare val inledningsvis, det gick betydligt snabbare och framförallt kunde jag styra det hela mer och få det som jag ville. Jag ville ha en mer klassisk shad som man kanske inte skulle kunna säga att den liknar en specifik modell då det är en såpass klassisk form i grunden. Samma sak här, kollega skriver ut återigen och den slipas, sprutspacklas och klarlackas.
Att tillverka master genom 3D utskrift är jag inte ensam om, det finns t om färdiga modeller att ladda ned och det finns jätteduktiga personer på svenska betesbyggarforum som gjort det länge och är supergrymma på det. Fördelen som jag ser det är att du kan, när du behärskar det, vara väldigt fri i ditt modellerande och väldigt detaljerad. Samt att en utskrift av en modell är billig i materialkostnad, ca 10 - 20 kr.
Jag kände mig lite begränsad i att behöva be någon annan skriva ut mina modeller och det gjorde att jag inte ville göra mindre ändringar i modellerna när jag fick dom. Så därför blev det så att jag skaffade mig en enklare modell av en 3D printer. Inte enbart till för detta användningsområde utan även till annat. Den printer jag köpte var en Creality Ender 3 Pro och den kostade 2800 kr hos en svensk försäljare. Det är en populär budgetmaskin som kommer som byggsats och kräver en del intrimning.
Den första modellen var jag inte riktigt nöjd så när jag hade en egen printer så kunde jag enkelt göra de ändringar jag ville ha och skriva ut en ny modell. Det kan vara hypnotiserande att se. Videon nedan är uppsnabbad i dubbla hastigheten.
När man är färdig med sina mastrar så är det dags för att skapa en gjutform i silikon. Det kommer i nästa del av "Att gjuta ett bete".
2019/11/28 kl. 19:40
Finns det någon möjlighet att få ”ritningarna” mailade till sig? Har tänkt göra plugg i 3D också men vore gott att få färdig mall till det :-) / Daniel
2019/11/29 kl. 08:52
Tjena Daniel, jag behåller gärna min ritning för mig själv då den känns speciell för mig. Men det blir allt vanliga att man säljer 3D mastrar på t ex Facebook. Har dock inte sett någon som säljer ritningen till en. Tror nästan du kan hitta en på Thingiverse.com om du letar lite dock, där finns ju allt.
2020/02/04 kl. 20:44
Tjena
Fin info! Håller på och designar i samma program, har du provat att skriva ut en shad på höjden, alltså ståendes på paddeln? För att utnyttja lite mer längd. Men det kanske inte funkar?
2020/02/04 kl. 21:28
Johan, jorå har testat och det fungerar fint. Anledningen till att jag inte gjorde det var att min paddel var lite kurvad samt hade ett S nedsänkt i paddeln.
2020/02/07 kl. 10:59
Ok, kom på att man faktiskt kan dela både på längden och på bredden och sedan limma ihop, så då finns det mycket längd att plocka.
2020/02/07 kl. 14:23
Ja absolut, jag gjorde en sådan modell också men det behövdes aldrig med min skrivare. Ritbordets diagonal räckte till
2023/10/04 kl. 20:57
Tja! Vad använde du för klarlack på mastern? Jag har sprayat med Biltemas klarlack men läst att det tydligen inte ska blanda sig så bra med silikonet.
Tack för en bra blogg!
Hade!
2023/10/04 kl. 21:02
Hej, ja jag har också hört det framför allt med premiumsilikonet från kiosken. Jag har genomgående använt belton molotow klarlack. Men har hört att andra klarlack ska fungera bra också.