Året var 2006 och Martin Brunnberg var på en fisketur med Olle Berggren och Claes "Svartzonker" Claesson. Den sistnämnde hade med sig några beten som denne hade gjort själv och fiskade dessa framgångsrikt. Det var startskottet för Brunnberg Lures och med stöd och pepp av Claes så hade han sina första riktiga beten klara 2007. Sedan dess har det bara rullat på.

BB-tailen som Martin tog en plussare på våren 2020

BB-tailen var det första bete som han började sälja och är nog det bete han är mest känd för. Sedan det lanserades 2008 så har det skördat otaliga storgäddor. Det är nog väldigt många gäddfiskare som har en relation till detta bete eller rentutav har en liggandes i en beteslåda. Martin själv vet inte hur många BB-tailar han har gjort, men det är många, riktigt många. Nuförtiden har han dragit ned lite på takten och det är inte lika många butiker längre som säljer hans beten längre, men istället har han sin egna webbshop bbshoppen.se. Där kan man hitta alla nuvarande betesmodeller, även tillbehör och andra saker. En produkt i butiken som han är ensam om i Sverige är överdrag till elmotorer från Popp Tops. Rätt smart nu när det finns elmotorer som kostar en hel del pengar. Skydd till nya Lowrance och Garmin är på gång berättar Martin.

BB-tail Original, BB-tail Mini, Slaptail, The Jerk Original och The Jerk Mini. På bilden saknas Large tailen av de nu tillgängliga modellerna i BB-shoppen.

Efter BB-tailen kom det lite andra modeller, mindre tailbeten, större tailbeten, jerkar och även gummibeten, de senare med det fantastiska namnet Brubber och Brubber XL, den mindre hade en ingjuten rigg. Gummibetena går inte längre att köpa men formarna finns kvar säger Martin. Vågar vi tro på en comeback? I gummiväg är det annars tailar till hans egna beten som han gör, dessa säljer han även löst.

Brubber

2018 så släppte han den senaste betesmodellen i sin nuvarande form, en jerktail med namnet Slaptail. Jag har precis stiftat bekantskap med detta bete och tycker att det är ett fantastiskt trevligt bete. Lättfiskat och trevlig storlek med sina 90 gram men ändå med rätt rund och bred kropp.

När jag frågar Martin om det är några speciella gäddor eller tävlingsbedrifter hans beten har stått för så nämner han Söders Trex-tävling hösten 2010 då han och lagkamraten Olle Lundstedt inte bara tog hem segern utan tog tävlingens tre längsta fiskar själva, på BB-tailen. Det måste man ändå kalla kross.

Vinnarfisken Trexgäddan hösten 2010

För min egen del så var Brunnberg ett av de första handgjorda svenska betena jag kom i kontakt med när mitt fiskeintresse fick en nytändning. Det var på en fisketur med Henrik Sandahl som började med att Henrik klippte en 5+ på första kastet eller så framför ögonen på oss, på en bb-tail i färgen skymningen med en pearl tail om jag inte minns fel. Strax efter en gös på samma bete. Jag ser denna fisketur som det riktiga startskottet för mitt nuvarande fiskeintresse och kärleken till beten. När Henke öppnade Pandoras betesask och plockade ut en BB-tail fanns det ingen återvändo.

Henrik Sandahl (inte igår) med väldigt fintecknad BB-gädda.

Efter denna tur så köpte jag min första BB-tail som jag fortfarande har kvar och fiskar.

Min första BB-tail

Tillsammans med Claes så var Martin tidig över till Kanada och Taltson Bay för att fiska gädda. Ett äventyr som jag minns att jag läste om i en fisketidning och blev väldigt sugen på. Ett äventyr man även fick höra mer om i Svartzonkers film "Where Pike Dreams Come True" som kom 2020 där en yngre Martin från de tidiga resorna syns i en sekvens. Martin är även en del av "The Swedish Invasion" när ett gäng svenskar årligen (Corona-året undantaget) invaderar USA för att fiska Muskie.

Brunnberg med många godsaker på Sportfiskemässan där man säkerligen kommer hitta honom nästa gång mässan blir av.

Martin är inte den brötigaste eller mest högljudda betesbyggaren snarare tvärtom, men jag skulle ändå säga att han är en central figur i betesbyggarsverige. Det tycker jag framgår av alla olika sammanhang han är med i, inte minst på Sportfiskemässan där han är han en klippa på betesbyggargatan. Nu är ju mässan inställd även 2021 men passa på att besök honom och byt några ord med honom när mässan sker nästa gång 2022 i Stockholm.

En fantastisk BB-tail som auktionerades ut under Livlinan 2020 till förmån för Barncancerfonden
En repaint på en Wolf som Martin gjorde till Anders "Wolfcreek" Ulvforsens 40-års dag.
Dom sista tretton Kjelle Stalkers som såldes på Sportfiskemässan 2016 där Martin målade en.

Martins jämna och pålitliga produktion av beten har gjort att tillgängligheten alltid har varit bra på hans beten. Kanske är det på grund av det att man har tagit hans beten lite för givet. För mig så är denna tillgänglighet en trygghet. Man vet att man troligtvis kan få tag på samma färg igen om man skulle bli av med det, eller om man vill utöka arsenalen med fler färger så finns det att köpa.

Några av Martins beten

Kombinationen av tillgängligheten, priset, det gedigna handarbetet och att de bevisligen har levererat i många år gör att Brunnbergs beten enligt mig är bland de mest prisvärda svenska handgjorda beten som vem som helst kan köpa.

Martin Brunnberg

Vill man som jag bli en baitjunkie och fastna i betesträsket så är bbshoppen.se ett utmärkt ställe att börja på. Det var med en BB-tail det började för mig.