En viktig del i catch & release är att man kan avkroka fisken snabbt och så skonsamt som möjligt. Då är det viktigt att ha rätt verktyg med sig. Efter min upplevelse för några veckor sedan så är det även viktigt att ha bra verktyg om man skulle råka kroka sig själv, man vill inte stå och fippla för länge med en krok i fingret.

För att kroka loss så tycker jag bäst om modellen som BFT Hookout har. Greppvänlig och relativt smal och lång så att man kommer åt bra (längst till vänster i bilden nedan). I vissa lägen kan det vara bra med kraftigare tänger eller en extra tång. Då har jag ett par vanliga billiga tänger från Jula. Det finns även mindre (kirurgiska) tänger som peang. Jag tycker dock de är lite för klena men hellre en tång för mycket med än en för lite.

Det är även bra att ha en avbitare så att man kan klippa av kroken om gäddan är illa krokad eller om den sitter i ens eget finger. Jag har en ganska rejäl avbitare som knipsar av krokar relativt enkelt.

Som en liten bonus så tycker jag man bör ha en tång för fjäderringar så att man enkelt kan byta krokar på beten. Det finns en ganska avancerad sådan tång från BFT. Men det finns även enklare varianter som funkar lika bra.